🇬🇷 Ouroboros το πρώτο αποδεδειγμένα ασφαλές πρωτόκολλο Proof of stake του Cardano και τα "χρωματα" του - Μεταφραση

Το Ouroboros είναι το πρωτόκολλο συναίνεσης για το Cardano, το πρώτο αποδεδειγμένα ασφαλές πρωτόκολλο Proof of stake και το πρώτο πρωτόκολλο blockchain που βασίζεται σε ερευνα peer review.

Τι είναι το Ouroboros;

Το Ouroboros είναι η απόδειξη του πρωτοκόλλου συναίνεσης στοιχημάτων (POS) για το Cardano.

Η συναίνεση είναι ένας τρόπος για ένα blockchain να συμφωνεί μεταξύ όλων των συμμετεχόντων ότι μια συναλλαγή είναι έγκυρη. Το Ouroboros είναι το πρώτο πρωτόκολλο συναίνεσης που έχει αποδειχθεί ασφαλές μέσω της ακαδημαϊκής αξιολόγησης από ομοτίμους. Η ακαδημαϊκή έρευνα με αξιολόγηση από ομοτίμους παρέχει υψηλό βαθμό εμπιστοσύνης στις ιδιότητες ασφαλείας του πρωτοκόλλου όσον αφορά την αντίσταση στις επιθέσεις δικτύου και τη δημιουργία συμφωνίας μεταξύ όλων των συμμετεχόντων.

Συνδυάζοντας μοναδική τεχνολογία και μαθηματικά επαληθευμένες διαδικασίες, το Ouroboros εγγυάται και υποστηρίζει την ασφάλεια και τη βιωσιμότητα κάθε blockchain που την εφαρμόζει.

Το αποτέλεσμα είναι ένα πρωτόκολλο με αποδεδειγμένες εγγυήσεις ασφαλείας, ικανό να διευκολύνει τη παγκόσμια διάδοση, χωρίς άδεια δικτύων με ελάχιστες ενεργειακές απαιτήσεις.

Σε αυτό το αρθρο, εξετάζουμε τις διαφορετικές «γεύσεις» του Ouroboros και πώς συνεχίζει να εξελίσσεται με την πάροδο του χρόνου.

Αλλά πρώτα, γιατί ονομάζεται Ouroboros και σε τι διαφέρει από άλλα πρωτόκολλα συναίνεσης εκεί έξω;

Οι διαφορετικές γεύσεις του Ouroboros

Τι σημαίνει το όνομα;

Το παλαιότερο αλληγορικό σύμβολο στην αλχημεία, το όνομα Ouroboros προέρχεται από ένα αρχαίο σύμβολο που αντιπροσωπεύει την αιωνιότητα και την ατελείωτη επιστροφή.

Ο παλαιότερος γνωστός ουρόμπορος εμφανίστηκε σε χρυσή λάρνακα στον τάφο του Τουταγχαμών του βασιλιά Τουτ στην Αίγυπτο τον 14ο αιώνα π.Χ. και αποτελεί αντικείμενο δέους και θαυμασμού για χιλιετίες. Κυριολεκτικά σημαίνει καταβροχθιστής της ουράς στα ελληνικά και αντιπροσωπεύεται πιο συχνά από την εικόνα ενός φιδιού που τρώει την ουρά του, συμβολίζει τη θεωρητική αιωνιότητα ενός blockchain.

Σε τι διαφέρει το Ouroboros;

  • Παρέχει μοναδική τεχνολογία και μαθηματικά επαληθευμένους μηχανισμούς, συμπεριλαμβανομένης της συμπεριφορικής ψυχολογίας και των αρχών της οικονομικής φιλοσοφίας.

  • Πραγματοποιεί αυτό που είναι γνωστό ως “συναίνεση τύπου Nakamoto” με βάση την απόδειξη του πονταρίσματος. Αυτό παρέχει τη στιβαρότητα που γνωρίζουμε από το Bitcoin, αλλά εξασφαλίζει σημαντική ενεργειακή απόδοση, υψηλότερη ταχύτητα, καλύτερη αποκέντρωση και έναν δίκαιο μηχανισμό ανταμοιβής.

  • Εξασφαλίζει ασφάλεια έναντι επιθέσεων δικτύου και διαθέτει αυστηρό σχεδιασμό μηχανισμού θεωρίας παιχνιδιών για να αποθαρρύνει τη μονοπώληση.

  • Οι αναβαθμίσεις Ouroboros είναι ομαλές χάρη στην τεχνολογία Hard Fork Combinator, η οποία δεν προκαλεί διακοπές στους χρήστες.

Το Ouroboros έρχεται σε διαφορετικές εκδόσεις. Όλα ξεκίνησαν με το Ouroboros Classic που αναπτύχθηκε στο Cardano το 2017.

Ouroboros Classic

Χαρτί - Αύγουστος 2017 - Αναπτύχθηκε στο Cardano τον Δεκέμβριο του 2017

-Έθεσε τα θεμέλια για ένα ενεργειακά αποδοτικό πρωτόκολλο συναίνεσης απόδειξης συμμετοχής

  • Εισήγαγε το μαθηματικό πλαίσιο για την ανάλυση των πρωτοκόλλων απόδειξης στοιχήματος

Ouroboros BFT
Χαρτί - Αύγουστος 2018 - Αναπτύχθηκε στο Cardano τον Μάιο του 2020

Το Ouroboros BFT ήρθε στη συνέχεια. Αναπτύχθηκε στο Cardano τον Μάιο του 2020, βοήθησε στην προετοιμασία του δικτύου του Cardano για την κυκλοφορία του Shelley και, μαζί με αυτό, την αποκέντρωση του. Το BFT χρησίμευσε ως σημείο μετάβασης από το Classic στο Praos.

-Προετοίμασε τον Cardano για την αποκέντρωση που θα ερχόταν με τη Shelley

  • Παρείχε συναίνεση του καθολικού με απλό και ντετερμινιστικό τρόπο μεταξύ ενός συνόλου ομοσπονδιακών κόμβων

Ouroboros PRAOS
Χαρτί - Απρίλιος 2018 - Αναπτύχθηκε στο Cardano τον Αύγουστο του 2020

Το Ouroboros Praos αναπτύχθηκε στο Cardano το 2020 εισάγοντας την αποκεντρωμένη παραγωγή μπλοκ, την υποστήριξη ομάδων συμμετοχης, τα κίνητρα και τις βελτιωμένες ιδιότητες ασφάλειας

  • Εισήγαγε την παραγωγή μπλοκ αποκέντρωσης και την υποστήριξη των ομάδων συμμετοχής

  • Εισήχθη η επιλογή ηγέτη ασφαλούς υποδοχής παρουσία ισχυρών εισβολέων δικτύου

-Εφάρμοσε έναν νέο μηχανισμό κινήτρων για τη συμμετοχή στην παραγωγή μπλοκ

-Είναι εξοπλισμένο με μηχανισμούς άμυνας έναντι επιθέσεων “Sybil”.

-Εφαρμόζει προηγμένα κρυπτογραφικά πρωτόγονα, όπως Key Evolving Signatures και Verifiable Random Functions για τις ομάδες συμμετοχης.

Ouroboros GENESIS
Έγγραφο - Οκτώβριος 2018 - Ανάπτυξη σε εξέλιξη για το Cardano το 2022

Το επόμενο εξελικτικό βήμα στο ταξίδι μας είναι η ανάπτυξη του Ouroboros Genesis.

-Προσθέτει έναν νέο κανόνα επιλογής αλυσίδας που επιτρέπει σε νέα ή εκτός σύνδεσης μέρη να επανέλθουν με ασφάλεια στο blockchain χωρίς να χρειάζεται να εμπιστεύονται τους ομοτίμους.

-Επιτρέπει την αποτελεσματική εκκίνηση blockchain μόνο από το μπλοκ Genesis

Ouroboros CRYPSINOUS
Έγγραφο - Μάιος 2019 - Επί του παρόντος δεν προγραμματίζεται ανάπτυξη για το Cardano

Το Ouroboros Crypsinous εξοπλίζει το Genesis με ιδιότητες διατήρησης της ιδιωτικής ζωής. Το Crypsinous δεν σχεδιάζεται επί του παρόντος να εφαρμοστεί στο Cardano, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί από άλλες αλυσίδες για αυξημένες ρυθμίσεις απορρήτου.

-Το πρώτο επίσημα αναλυμένο πρωτόκολλο blockchain απόδειξης στοιχηματισμού για τη διατήρηση της ιδιωτικής ζωής.

-Αυξάνει την ασφάλεια έναντι προσαρμοστικών επιθέσεων.

-Εισάγει μια νέα τεχνική εξέλιξης νομισμάτων που βασίζεται σε SNARK και κρυπτογράφηση κλειδιού-ιδιωτικού με ασφάλεια του μελλοντος.

Ouroboros CHRONOS
Έγγραφο - Οκτώβριος 2021 - Ανάπτυξη για το Cardano TBC

Η έρευνα στο έγγραφο Chronos δείχνει πώς μπορείτε να ενισχύσετε δραματικά την ανθεκτικότητα κρίσιμων τηλεπικοινωνιών, μεταφορών και άλλων υποδομών πληροφορικής που απαιτούν τον συγχρονισμό της τοπικής ώρας σε ένα ενοποιημένο ρολόι δικτύου που δεν έχει κανένα σημείο αστοχίας

-Η πρώτη υψηλής ανθεκτικότητας, κρυπτογραφική πηγή χρόνου που βασίζεται στην τεχνολογία blockchain

-Κάνει το Ouroboros ανεξάρτητο από μια εξωτερική πηγή χρόνου, αυξάνοντας σημαντικά την ανθεκτικότητά του.

Ouroboros LEIOS
Έγγραφο - Σε εξέλιξη 2022 - Ανάπτυξη για το Cardano TBC

-Προβάλλει την έννοια των εγγραφών εισροών

-Εφαρμόζει μια σειρά σχετικών συνοδευτικών καινοτομιών για τη βελτιστοποίηση της απόδοσης του πρωτοκόλλου συναίνεσης.

Μεταφραση απο The different ‘flavors’ of Ouroboros | Essential Cardano