מפת הדרכים של קרדאנו (Roadmap)
צוות הפיתוח של קרדאנו תיארו את תוכניותיהם לפיתוח הפלטפורמה כבר בראשית הדרך. את התוכניות לפיתוח חילקו לפי חמש תקופות (עידנים) שיורכבו מכל שלב בפיתוח הבלוקצ’יין של Cardano, בשמותיהם: ביירון, שלי, גוגן, באשו וולטייר. כל שלב יתמקד בפונקציונליות ספציפית הקשורה למטרת הפלטפורמה.
1. ביירון (BYRON) - עידן ההיווסדות
עידן ביירון של קרדאנו (על שם לורד ביירון, אביה של אדה לובלייס) החל בספטמבר 2017 עם השקת הגרסה הראשונה של קרדאנו.
שלב ביירון בקרדנו איפשר קנייה ומכירה של ADA ברשת מאוחדת המופעלת על ידי פרוטוקול הקונצנזוס “אורובורוס” (Ouroboros), פרוטוקול הוכחת ההחזקה (PoS) הראשון שנבנה על מחקר אקדמי מקיף.
עידן ביירון התמקד בהצבת בסיס חזק עבור קרדנו ובניית קהילה נאמנה של תומכי הבלוקצ’יין. היא הציגה את השקת הארנק למחשב - Deadalus מבית IOHK וארנק Yoroi של Emurgo, חלופה קלה לשימוש מהיר יותר ושימוש יומיומי, כמו גם הנפקת מטבע ה-ADA בכל זירות המסחר הגדולות. עידן זה הגיע לסיומו בשנת 2020 עם השקת עידן שלי.
2. שלי (SHELLEY) - עידן הביזור
שלי היא חלק בלתי נפרד מהמעבר של קרדאנו לביזור טוב יותר. הפתיחה של שלי הושקה רשמית ב-29 ביולי 2020, ומכריזה על עידן הוכחת ההחזקה (PoS) של קרדאנו ומציעה תגמולים למשתתפים. עידן שלי יפנה מקום להשתתפות טובה יותר ברשת בקרב הקהילה, על ידי העברת צמתים נוספים לשליטתם.
מקור השם שלי הוא מהשם המלא מארי שלי (Mary Shelley), מחברת ספר האימה פרנקנשטיין, המייצג הנהון חכם לעבר מטרת הרשת להיות אוטונומית לחלוטין, בדומה ליצור האימה האגדי.
כאשר יותר משתמשים מפעילים את צמתי הרשת, Cardano מקווה להשיג אבטחה וביצועים גדולים יותר מאשר הגישה הקודמת שלו הנגזרת מבית ביירון. אם עידן שלי עובר בהצלחה, צוות קרדאנו מאמין שהוא על ידי כך יכול להשיג את הביזור ברמה אליו הוא חותר.
עמוד השדרה של שדרוג שלי הוא השתתפותם של בעלי ADA, שהם גם המאמתים המפעילים את מערכת ה-PoS של הרשת. כמו רשתות PoS אחרות, שלי מאפשרת למחזיקי ADA גם להעביר את חלקם למאמתים אחרים בצורה של השתתפות ברשת.
שלי מאפשרת גם מערכת שבה מחזיקי ADA יכולים ליצור בריכות החזקה משלהם שיכולות לזכות אותם בתמריצי רשת המופצים למאצילי ADA שלוקחים חלק באבטחת הרשת. הצוות של Cardano מקווה להיות מבוזר פי 50 עד 100 מאשר רשתות אחרות באמצעות תוכנית תמריצים שיכולה לתמוך בכ-1,000 בריכות החזקה.
3. גוגן - (GOGUEN) - עידן החוזים החכמים
הערך של גוגן (על שם מדען המחשבים והאקדמאי האמריקני ג’וזף גוגן) צפוי להיות מושק בסביבות מרץ 2021. עידן גוגן יביא יכולת טכנית גדולה יותר עבור מפתחים ליצור תוכנות התקנה שיכולות לספק יותר פונקציונליות לרשת, כולל הטמעה של תוכנית הבלוקצ’יין מרובת הנכסים שלה.
מאפיין נוסף שיושג באמצעות היישום של Goguen הוא יכולת פעולה הדדית רחבה יותר עם חוזים חכמים קיימים אחרים, ללא קשר להבדל בשפת הקידוד המשמשת לפיתוחם.
השימוש בשפת מארלו (פלטפורמת DeFi), שנבנתה על גבי פלוטוס (פלטפורמת החוזים החכמה שלה), יבטיח שגם מי שאין לו מומחיות טכנית רבה יכול ליצור באופן חופשי חוזים חכמים משלו.
לקראת ההשקה של גרסת גוגן, Cardano תאפשר נעילת טוקנים. זאת בכדי להבטיח את הקיימות הדרושה לרשת ליישום השלב הבא, עידן וולטייר, שבו למשתתפי הרשת תינתן האפשרות להצביע על שדרוגים ושינויים בפרוטוקולים.
למרבה הצער, Cardano עדיין מושכת ביקורת מצד כמה מחברי הקהילה על השדרוג ההדרגתי שלה. אולם רבים מאמינים כי תהליך הדרגתי חשוב עבור Cardano מכיוון שהוא מאפשר זמן לבדיקה ולבדיקת פלטפורמה, מה שהופך אותו לאמין מספיק להפעלה מסיבית.
4. באשו - (BASHO) - עידן הסקלביליות (סילומיות)
עידן הבשו של קרדאנו, שתאריך ההשקה שלו טרם אושר, יעשה אופטימיזציה של הרשת, ויסייע לה להתמקד ולהפוך לפעולה הדדית יותר.
באשו, על שמו של המשורר היפני המפורסם ומאסטר ההייקו, מאטסו באשו (1644–1694), יביא שתי התפתחויות מרכזיות להשגת סקלביליות בת קיימא:
-
ראשית, היא תציג רשתות צד שישמשו כמנגנון התנתקות כדי להגדיל את קיבולת הרשת עוד יותר מבלי לפגוע באבטחה שלה.
-
שנית, היא תשיק סגנונות חשבונאיים הפועלים במקביל למודל ה- UTXO של Cardano, ובכך יטפח יכולת פעולה הדדית גדולה יותר.
5. וולטייר (VOLTAIRE) - עידן המשילות
עידן וולטייר של קרדאנו, על שמו של המשורר, הסופר והפילוסוף הצרפתי המפורסם מהמאה ה-17, יספק את הנגיעות האחרונות לרשת כדי לעזור לה להתבגר לפלטפורמה אוטונומית ומבוזרת לחלוטין.
וולטייר יראה מערכת הצבעה ואוצר, והמשתתפים יכולים לנצל את ההימור וזכויות ההצבעה שלהם בכדי לנווט את ההתפתחות העתידית של קרדנו. כאשר פאזל המשילות העצמית יושלם, מסעו של קרדאנו לביזור מלא יהיה מושלם והנהלתו תועבר מ- IOHK לקהילה.