:Netherlands: Marlowe maakt het voor iedereen mogelijk om een smart contract te schrijven voor Cardano

afbeelding

Marlowe is een van de verborgen parels van het Cardano platform. Het team werkt al relatief lang aan dit project. Ongeveer een jaar geleden vond er een pioniersprogramma plaats voor de eerste geïnteresseerde partijen die waardevolle feedback hebben gegeven. Marlowe is extern gecontroleerd door Tweag, en maakt nu zijn weg naar mainnet voor de eerste gebruikers. Marlowe breidt de mogelijkheden uit om een smart contract voor Cardano te schrijven. Deze toevoeging aan de familie is vooral welkom, omdat het de mogelijkheid biedt om smart contracts te schrijven voor letterlijk iedereen die niet over uitgebreide programmeerervaring beschikt.

TLDR

Elke financiële professional kan nu in plaats van een papieren contract een smart contract creëren. Een visuele tool helpt hem om de stappen van het contract als een puzzel in elkaar te zetten. Een uitgebreide galerij met sjablonen maakt het ook mogelijk om Marlowe te gebruiken.

Wat is Marlowe

Marlowe is een domeinspecifieke taal gericht op het schrijven van financiële contracten. Iedereen die bekend is met de processen die gepaard gaan met gangbare financiële transacties zou Marlowe moeten kunnen gebruiken en een vergelijkbaar proces kunnen definiëren via een smart contract. Wat behouden blijft, zijn de individuele stappen in een bepaalde financiële transactie. De vorm verandert. In plaats van een papieren contract dat de deelnemers ondertekenen, wordt een smart contract op de blockchain ingezet. In plaats van een fysieke handtekening zullen deelnemers digitale handtekeningen zetten onder blockchain-transacties.

Marlowe is een verzameling van alle benodigde tools om een contract te schrijven, te valideren en op de Cardano blockchain in te zetten. Het doel is om de gebruiker te isoleren van de technische details. Er wordt verwacht dat de gemeenschap blijft werken aan meer vereenvoudigende tools.

Marlowe stelt je in staat om een smart contract te schrijven via een visuele tool (Blockly), waarbij gebruikers componenten van het contract selecteren en informatie toevoegen. Er zijn blokken zoals OBSERVATIONS, ACTIONS, VALUES, TOKEN, enzovoort. Programmeurs herkennen meteen dat deze blokken voorwaarden, functies en variabelen vertegenwoordigen. Marlowe-gebruikers hoeven echter geen programmeertaal te kennen. Ze kiezen gewoon individuele blokken en zetten ze in elkaar als een puzzel. De individuele blokken passen alleen bij elkaar als ze bij elkaar horen, net als individuele puzzelstukjes. Vervolgens moeten de gegevens in de blokken worden ingevuld.

Een papieren contract bevat namen, thuisadressen, ID’s, rollen van de partijen, datum en een tekstuele beschrijving van het contract. Marlowe maakt gebruik van blokken die in feite het equivalent zijn van een papieren contract. Het resultaat van een smart contract is in wezen slechts een voorwaardelijke overdracht van activa van het ene adres naar het andere. Dit komt in wezen overeen met wat men verwacht bij een papieren contract. Als iemand een bepaald domein begrijpt, zoals financiën, kan hij Marlowe snel begrijpen en de blokken in Blockly in elkaar zetten.

Een voorbeeld van een smart contract voor het uitwisselen van 2 tokens tussen twee gebruikers vereist blijkbaar dat beide deelnemers een transactie indienen en de token naar een specifiek adres sturen. Hiervoor is het alleen nodig om twee DEPOSIT-blokken te selecteren en de deelnemers, tokens en het aantal eenheden te beschrijven. Als beide deelnemers tokens naar het opgegeven adres sturen, worden twee PAY-blokken gebruikt om de uitwisseling uit te voeren.

Gebruikers kunnen sjablonen uit de galerij gebruiken, waar ze voorbeelden van contracten voor gangbare financiële transacties kunnen vinden, zoals tokenruilen, tokenverkoop met royalties, airdrops, gedeeld eigendom van NFT’s, tokenverkoop met Oracle, NFT-veilingen, leningen, enzovoort.

De onderstaande afbeelding is een voorbeeld van een deel van een smart contract voor het uitwisselen van twee tokens tussen twee gebruikers.

Gebruikers kunnen een aangepast smart contract bouwen via Blockly en het vervolgens naar de simulator sturen om alle mogelijke ontwikkelingsalternatieven uit te proberen. Bijvoorbeeld wat er moet gebeuren nadat een deelnemer niet op tijd een storting heeft gedaan.

Marlowe geeft waarschuwingen voor gebrekkige bedrijfslogica. Het biedt gebruikers de kracht en beveiliging van Plutus, samen met extra beveiligingsfuncties die uniek zijn voor Marlowe.

Als het contract klaar is, kan het eenvoudig worden ingezet op het Cardano mainnet.

Wat is de kracht van Marlowe?

Marlowe’s mogelijkheden zijn opzettelijk beperkt door de bestaande blokken die gebruikers gebruiken om een contract op te bouwen. Als gebruikers meer complexiteit nodig hebben, moeten ze andere tools gebruiken. Marlowe is voldoende voor gangbare financiële transacties. Er is een voordeel in eenvoud, omdat dit voorkomt dat gebruikers domme programmeerfouten maken.

Ontwikkelaars kunnen direct in de browser beginnen met het schrijven van een smart contract en hoeven niets op hun computer te installeren. Het is mogelijk om lokaal je eigen Docker-containers te installeren voor de Marlowe Runtime.

Het voordeel is dat alle operaties peer-to-peer zijn en gebruikers geen derde partij nodig hebben. Zolang beide partijen akkoord gaan met de in het contract gedefinieerde stappen, hebben ze zelfs bij mogelijke geschillen geen derde partij nodig. Bijvoorbeeld, bij een ruil van twee tokens kan er geen geschil zijn, want als beide deelnemers een storting doen, zal de ruil automatisch plaatsvinden onder duidelijk omschreven voorwaarden.

Het is zeer eenvoudig voor banken en financiële instellingen om Marlowe te adopteren en te integreren in hun processen vanwege de eenvoud, de gemakkelijke verifieerbaarheid van de juiste werking van de contracten, en toch voldoende mogelijkheden voor gangbare financiële transacties. Ze kunnen aangepaste sjablonen en tools maken voor werknemers en mobiele apps voor klanten. Hoe vaker ze een bepaald sjabloon gebruiken, hoe zekerder ze zullen zijn dat het werkt zoals het hoort.

Dit is een geweldige kans, vooral voor FinTech-bedrijven die niet bang zijn voor innovatie en blockchain. Mensen kunnen echter ook hun eigen contracten schrijven zonder hulp van een derde partij. Als iemand om welke reden dan ook geen vertrouwen heeft in DEX’s en grotere geldbedragen wil uitwisselen met iemand (zoals ADA voor stablecoin) op een peer-to-peer manier, kunnen ze Marlowe gebruiken. Als het leningplatform hoge kosten in rekening brengt, kan ook overwogen worden om een aangepast contract te gebruiken dat werkt zonder een derde partij, direct tussen de geldverstrekker en de leningnemer.

Conclusie

Het schrijven van je eigen smart contract is nog nooit zo eenvoudig geweest als met Marlowe. Een online editor is alles wat je nodig hebt om een smart contract te schrijven, te valideren en in te zetten. Een uitgebreide galerij met sjablonen en documentatie is beschikbaar. Gebruikers moeten zeker de documentatie lezen en het contract grondig testen voordat ze het op het Cardano mainnet uitvoeren.

Tekst vertaald naar het Nederlands door BeADA Cardano Stake Pool (www.beadapool.com). Als u dit artikel nuttig vond, kan u mijn werk steunen door te delegeren aan onze Cardano stake pool (ticker: BEADA) Origineel artikel vindt u hier.