🇭🇺 Stake Poolok a főszerepben: BERRY Stake Pool

A Cardano Foundation “Stake Poolok a főszerepben” című sorozata interjúkat készít a Stake Pool-üzemeltetőkkel (SPO-k), hogy mélyebbre ásson a jövő építőinek munkájában. A stake poolok karbantartása mellett sok SPO frissíti a könyvtárakat és nyílt forráskódú eszközöket is készít. Ezek a projektek nemcsak a Cardano ökoszisztémát teszik élettel telibbé és szélesebb körűvé, hanem a közösség igényeit is kielégítik. Valóban, az egyes SPO-k (SSPO-k) munkája megingathatatlan támogatást érdemel, és a Cardano Foundation továbbra is fenntartja elkötelezettségét azok iránt, akik hozzájárulnak a Cardano Improvement Proposalshoz (CIP-ek), hozzáadnak olyan projektekhez, mint a Developer Portal, és létrehozzák azokat az eszközöket, amelyeket mások a Cardano továbbfejlesztéséhez használnak.

A VICE Stake Pool Spotlight részletében Igor SPO felvázolta, hogy a Cardano fejlesztésvezérelt megközelítése miért csábította őt a pool létrehozására. A VICE mellett Igor megépítette a CardanoWallt, amellyel a felhasználók üzenetet küldhetnek, amelyet a Cardano blokkláncán rögzítenek. Ez az adat aztán az információ létezésének bizonyítékaként használható. Külön, Igor létrehozta az ADAPlus PoolBoostot, hogy segítse a Pool Booston regisztrált kisebb stakes poolokat.

Most térjünk át a BERRY Poolra, amelyet Alessandro Konrad alapított 2020-ban a Shelly Haskell Testnet program során. Ez volt az egyik első Cardano stake pool, amely Raspberry Pi hardveren futott, és felkeltette az SPO Pascal Lapointe figyelmét, aki 2020 végén egyesítette stake poolját a BERRY-vel.

Konrad a Cardano közösségben jól ismert a SpaceBudz társalapítójaként is, amely egy Cardanóra épülő NFT projekt. A SpaceBudzról Konrad a Nami Wallet felé fordította figyelmét, amely egy ingyenes, nyílt forráskódú böngészőalapú tárca, amely bármilyen weboldalba beépíthető, és amely lehetővé teszi a felhasználók számára a decentralizált alkalmazásokkal (dAppok) való interakciót. A Nami Wallet-tel Konrad és Lapointe céltudatosan egy Cardano blokklánc-alapú tárcát építettek, amely a könnyen használható funkcionalitást helyezi előtérbe, és amelyet úgy terveztek, hogy a blokklánc térben új embereket is beszállítson.

Miért lettél stake üzemeltető?
Azzal, hogy SPO lettem nagyszerű lehetőséget teremtettem arra, hogy aktívan részt vegyek a Cardanóban, és elkezdjek tanulni a protokollról, miközben jövedelmet termelek, hogy támogassam ezeket a tevékenységeket.

Mi a stake pool küldetése?
A BERRY egyik küldetése, hogy csökkentse a Cardano-ra való fejlesztés belépési korlátját azáltal, hogy nyílt forráskódú eszközöket, valamint projektkód-tárakat biztosít.

Tudna nekünk egy rövid történetet mondani a stake poolodról?
A BERRY volt az első Raspberry Pi (RPI) stake pool, amelyet regisztráltak, még a Shelley-korszak indulásakor. Továbbra is elkötelezettek vagyunk az energiatakarékos ARM-alapú eszközök működtetése mellett. Amikor elindultunk, némi figyelmet kaptunk, mivel mi voltunk az első RPI-n működő SPO. Aztán a SpaceBudz, majd a Nami Wallet elindítása után a küldöttek figyelmét is felkeltettük.

Hogyan hatott a Cardano Foundation delegálása a stake poolod működésére?
A BERRY az első hat hónapot körülbelül két blokk mintelésével töltötte. Delegációt vonzani anélkül, hogy minden epochot mintelnénk, elég nehéz. A Cardano Alapítványtól kapott delegáció valóban segített a pool beindításában, mivel lehetővé tette számunkra, hogy felépítsük a blokkok gyártási történetét.

Úgy érezted, hogy a Cardano Foundation delegálása lehetővé tette nektek, hogy vagy felépítsék vagy fejlesszék az eszközeiket, projektjeiket vagy nyílt forráskódú tárolóikat?
Azáltal, hogy segített a BERRY-nek összegyűjteni egy egészséges delegálási poolt, a Cardano Foundation lehetővé tette számunkra, hogy létrehozzuk a szükséges delegálási jutalmakat ahhoz, hogy időt töltsünk olyan nyílt forráskódú projektekkel, mint a Lucid, egy kódtár és a Nami Wallet. Dolgoztunk továbbá a Cardanocli-js-en, egy kódkönyvtáron - amely most átkerült a Shareslake-be -, amely a Java Scriptet a Cardano parancssori felületével (CLI) kombinálja, valamint az NFT-Plutus-on, amely lehetővé teszi a Plutus szkriptek és a Lucid integrálását, mint láncon kívüli keretrendszer.

Hogyan foglalná össze a Cardano ökoszisztémához való hozzájárulását?
Néhány további hozzájárulásom a Cardano Improvement Proposals (CIPs) volt. A CIP-0025, amelyet az SMAUG Poolból származó Rémi mellett írtam, egy média NFT metaadat szabványt határoz meg a natív tokenek számára. Nemrégiben a CIP-0068, amelynek Thomas Vellekoop is szerzője, a CIP-0025 hiányosságait orvosolja, és a natív eszközök metaadat-szabványát határozza meg, amely bármely eszközosztály számára kimeneti adatokat használ.

Van olyan projekt, amelyről szeretné tájékoztatni a közösséget?
Igen. Az általunk fejlesztett Lucid könyvtár lehetővé teszi, hogy Cardano tranzakciókat és off-chain kódot hozzon létre a Plutus szerződésekhez JavaScriptben és Node.js-ben.

Konrad a Twitteren és a Githubon rendszeresen frissíti és tájékoztatja a tevékenységét.

A Cardano Foundation Walletek legutóbbi újradelegációjára októberben került sor, amikor a Foundation véletlenszerű sorsolást követően 45 stake poolt delegált. A következő jelentkezési kör 2022. december 5-én indul. Az SPO-k e-mailben kaphatnak frissítéseket a Cardano Foundationtől, a Cardano fórumon pedig teljes körű tájékoztatást kapnak a delegálás módszertanáról.

A Cardano Foundation minden jogosult stake pool-t arra ösztönöz, hogy pályázzon.