A Cardano Foundation “Stake Poolok a fĹ‘szerepben” cĂmű kiadványa a Stake Pool-ĂĽzemeltetĹ‘k (SPO-k) által vĂ©gzett munkára összpontosĂt. Minden egyes rĂ©szben bemutatunk egy adott pool-ĂĽzemeltetĹ‘t, aki ismerteti a stake pool lĂ©trehozásának okait, a projekteket, amelyeken dolgoznak, Ă©s a Cardano közössĂ©gben valĂł rĂ©szvĂ©telĂĽket. Sok esetben az SPO-k extra mĂ©rföldet is megtesznek, frissĂtik a kĂłdolási könyvtárakat Ă©s eszközöket fejlesztenek mindenki javára.
Az elĹ‘zĹ‘ rĂ©szben RĂ©mi rĂ©szletezte, hogy mi motiválta az SM₳UG Stake Pool lĂ©trehozását, valamint azt, hogy miĂ©rt Ă©pĂtette meg a pool.pm-et, egy olyan eszközt, amely gyorsan nĂ©pszerűvĂ© vált a Cardano közössĂ©gben. A pool.pm segĂtsĂ©gĂ©vel RĂ©mi egy Ăşjszerű blokklánc explorert dolgozott ki. Ez egy sor kritikus informáciĂłt szemlĂ©ltet valĂłs idĹ‘ben, beleĂ©rtve a stake adatokat, valamint a tárcák megjelenĂtĂ©sĂ©t. HasonlĂłkĂ©ppen, az NFT-k pool.pm-be valĂł integrálása átfogĂł vizuális felĂĽletet biztosĂtott a felhasználĂłk számára.
Ehhez a harmadik bejegyzĂ©shez a Cardano Foundation Igorral, a VICE Stake Pool munkatársával beszĂ©lgetett. Bár a VICE-t csak 2021-ben alapĂtották, Igor már több mint öt Ă©ve aktĂv a Cardano közössĂ©gben. Ez idĹ‘ alatt számos szolgáltatást Ă©pĂtett Ă©s indĂtott el. Az egyik ilyen eszköz, a CardanoWall lehetĹ‘vĂ© teszi a felhasználĂłk számára, hogy szöveget hozzanak lĂ©tre proof of existence segĂtsĂ©gĂ©vel. Ez az adat a Cardano blokkláncon tárolĂłdik, nem mĂłdosĂthatĂł, Ă©s döntĹ‘ fontosságĂş, hogy bizonyĂtja a lĂ©tezĂ©st Ă©s a tulajdonjogot.
Miért lettél stake pool üzemeltető?
FejlesztĹ‘kĂ©nt 2017 Ăłta veszek rĂ©szt a Cardano közössĂ©gben. EzenkĂvĂĽl nagyon csodálom a Cardano fejlesztĂ©s vezĂ©relt megközelĂtĂ©sĂ©t. Emellett Ăşgy vĂ©lem, hogy a proof of stake konszenzusát zseniálisan valĂłsĂtották meg.
Mesélne nekünk a Cardano közösségben betöltött szerepéről?
A szerepemet abban látom, hogy ötleteket generálok Ă©s hasznos eszközöket hozok lĂ©tre a Cardano ökoszisztĂ©mája számára. Ez másfĂ©l Ă©vvel ezelĹ‘tt, 2021 elejĂ©n kezdĹ‘dött, amikor lĂ©trehoztam a CardanoWallt, egy olyan szolgáltatást, amely lehetĹ‘vĂ© teszi a proof-of-existence adatok közzĂ©tĂ©telĂ©t a Cardano blokkláncán. Ezt követĹ‘en egy csapat, amellyel egyĂĽtt dolgoztam, kiadta az ADAPlus-t, egy tömeges fizetĂ©si eszközt a Cardano számára, amely lehetĹ‘vĂ© teszi tetszĹ‘leges számĂş fizetĂ©s hatĂ©kony elkĂĽldĂ©sĂ©t tetszĹ‘leges számĂş cĂmre, valamint dĂj- Ă©s idĹ‘megtakarĂtást eredmĂ©nyez (minden tranzakciĂłt párhuzamosan lehet elkĂĽldeni ahelyett, hogy egymás után kĂĽldenĂ©k el). Ezt követĹ‘en az Avataradával az az ötletem támadt, hogy az OAuth2-t, az összes fiĂłkhitelesĂtĂ©s egyetlen helyĂ©t bevigyĂĽk a Cardano ökoszisztĂ©mába.
Hogyan segĂtesz a stake poolok ĂĽzemeltetĹ‘inek?
A kis kĂĽldetĂ©sorientált stake pool ĂĽzemeltetĹ‘k támogatására dolgozunk a PoolBoost-on, egy olyan projekten, amely segĂthet a Stake Pool Operátoroknak (SPO-k), hogy megfelelĹ‘ delegáláshoz Ă©s jutalmakhoz jussanak, mĂ©g mielĹ‘tt a pooljuk elkezdene Ăşj blokkokat lĂ©trehozni. ĂŤgy megmutathatom a közössĂ©gnek, hogy mely SPO-k teljesĂtik a kĂĽldetĂ©sĂĽket, Ă©s melyek nem. A következĹ‘ projekt, amin dolgozni fogok, egy Cardano token kĂ©szĂtĹ‘, ami lehetĹ‘vĂ© teszi bármilyen token kibocsátását bármilyen mĂ©retben (a megfelelĹ‘ UTXO optimalizálással).
Adnál nekünk egy rövid áttekintést a stake pooljaid történetéről?
Sajnálom, hogy a poolomat nĂ©hány hĂłnappal a Shelley frissĂtĂ©s után kezdtem el. Már 2020 nyara alatt megfogalmazĂłdott bennem egy terv, de a bányászatba valĂł beszállás soha nem volt vágyam vagy szándĂ©kom. KörĂĽlbelĂĽl hat hĂłnappal kĂ©sĹ‘bb vĂ©gre rászántam magam, hogy elolvassam Philipp Kant, Lars Brunjes Ă©s Duncan Coutts “Engineering Design Specification for Delegation and Incentives in Cardano-Shelley” cĂmű könyvĂ©t. Azt kell mondanom, hogy el voltam ragadtatva a jelentĂ©sĂĽktĹ‘l, kĂĽlönösen a benne foglalt megoldásoktĂłl Ă©s ötletektĹ‘l. Teljes Ă©s legmĂ©lyebb tiszteletem Philippnek, Larsnak Ă©s Duncannek. Miután elolvastam, azonnal rĂ©szt akartam venni, Ă©s ennek eredmĂ©nyekĂ©ppen lĂ©trehoztam a saját poolomat, Ăgy szĂĽletett meg a VICE pool.
Hogyan hatott a Cardano Foundation delegálása a stake poolod működésére?
Bár több Catalyst-nyertes projektem is volt, többször alábecsĂĽltem a költsĂ©gvetĂ©st. A Cardano Foundation Ă©s az IOHK támogatásának elnyerĂ©se segĂt abban, hogy megkapjam a szĂĽksĂ©ges jutalmakat, amelyeket viszont a fejlesztĂ©si folyamatba fektetek.
Ăšgy találta, hogy a Cardano Foundation delegáciĂłja lehetĹ‘vĂ© tette önnek, hogy vagy felĂ©pĂtse vagy fejlessze az eszközeit, projektjeit vagy nyĂlt forráskĂłdĂş tárházait?
Igen, határozottan. A Cardano Foundation támogatása segĂtett abban, hogy továbbfejlesszem a projekteket, amelyeken dolgoztam, ezek a következĹ‘k: CardanoWall, ADAPlus, Avatarada Ă©s ADAPlus PoolBoost, amely a kisebb stake poolokat segĂti azáltal, hogy jutalmakat delegál a Pool Boost-on regisztrált pooloknak.
Hogyan foglalná össze a Cardano ökoszisztémához való hozzájárulását?
Ezeket a hozzájárulásokat már fentebb felvázoltam, de olyan Ăşj Ă©s hasznos eszközök lĂ©trehozása, amelyek lehetĹ‘vĂ© teszik más fejlesztĹ‘k számára, hogy egyszerűsĂtsĂ©k a fejlesztĂ©si folyamatukat, a szenvedĂ©lyem Ă©s a kĂĽldetĂ©sem.
Van olyan közelmúltbeli projekt, amiről szeretnéd tájékoztatni a közösséget?
Úgy gondolom, hogy az Avatarada mindenképpen érdemes megosztani a Cardano közösséggel.
Igor a Twitteren és a VICE pool weboldalán ad tájékoztatást tevékenységéről.
A Cardano Foundation Walletek legutĂłbbi ĂşjradelegáciĂłjának eredmĂ©nyeit oktĂłber közepĂ©n hirdettĂ©k ki. Az összesen 188 pályázatbĂłl 140 SPO kapott kitĂĽntetĹ‘ elismerĂ©st, 58-at pedig kiemelkedĹ‘ hozzájárulásukĂ©rt azonosĂtottak. A vĂ©letlenszerű sorsolást követĹ‘en a Cardano Foundation 45 stake alaphoz delegált.
A Cardano fĂłrumon a delegálásra valĂł jelentkezĂ©s teljes rĂ©szleteit megtalálod. A következĹ‘ fordulĂłra decemberben kerĂĽl sor, az SPO-k pedig e-mailben kaphatnak frissĂtĂ©seket a Cardano FoundationtĹ‘l. Minden jogosult stake pool-t arra bátorĂtunk, hogy jelentkezzen.