🇭🇺 Stake Poolok a főszerepben: VICE Stake Pool

A Cardano Foundation “Stake Poolok a főszerepben” című kiadványa a Stake Pool-üzemeltetők (SPO-k) által végzett munkára összpontosít. Minden egyes részben bemutatunk egy adott pool-üzemeltetőt, aki ismerteti a stake pool létrehozásának okait, a projekteket, amelyeken dolgoznak, és a Cardano közösségben való részvételüket. Sok esetben az SPO-k extra mérföldet is megtesznek, frissítik a kódolási könyvtárakat és eszközöket fejlesztenek mindenki javára.

Az előző részben Rémi részletezte, hogy mi motiválta az SM₳UG Stake Pool létrehozását, valamint azt, hogy miért építette meg a pool.pm-et, egy olyan eszközt, amely gyorsan népszerűvé vált a Cardano közösségben. A pool.pm segítségével Rémi egy újszerű blokklánc explorert dolgozott ki. Ez egy sor kritikus információt szemléltet valós időben, beleértve a stake adatokat, valamint a tárcák megjelenítését. Hasonlóképpen, az NFT-k pool.pm-be való integrálása átfogó vizuális felületet biztosított a felhasználók számára.

Ehhez a harmadik bejegyzéshez a Cardano Foundation Igorral, a VICE Stake Pool munkatársával beszélgetett. Bár a VICE-t csak 2021-ben alapították, Igor már több mint öt éve aktív a Cardano közösségben. Ez idő alatt számos szolgáltatást épített és indított el. Az egyik ilyen eszköz, a CardanoWall lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy szöveget hozzanak létre proof of existence segítségével. Ez az adat a Cardano blokkláncon tárolódik, nem módosítható, és döntő fontosságú, hogy bizonyítja a létezést és a tulajdonjogot.

Miért lettél stake pool üzemeltető?
Fejlesztőként 2017 óta veszek részt a Cardano közösségben. Ezenkívül nagyon csodálom a Cardano fejlesztés vezérelt megközelítését. Emellett úgy vélem, hogy a proof of stake konszenzusát zseniálisan valósították meg.

Mesélne nekünk a Cardano közösségben betöltött szerepéről?
A szerepemet abban látom, hogy ötleteket generálok és hasznos eszközöket hozok létre a Cardano ökoszisztémája számára. Ez másfél évvel ezelőtt, 2021 elején kezdődött, amikor létrehoztam a CardanoWallt, egy olyan szolgáltatást, amely lehetővé teszi a proof-of-existence adatok közzétételét a Cardano blokkláncán. Ezt követően egy csapat, amellyel együtt dolgoztam, kiadta az ADAPlus-t, egy tömeges fizetési eszközt a Cardano számára, amely lehetővé teszi tetszőleges számú fizetés hatékony elküldését tetszőleges számú címre, valamint díj- és időmegtakarítást eredményez (minden tranzakciót párhuzamosan lehet elküldeni ahelyett, hogy egymás után küldenék el). Ezt követően az Avataradával az az ötletem támadt, hogy az OAuth2-t, az összes fiókhitelesítés egyetlen helyét bevigyük a Cardano ökoszisztémába.

Hogyan segítesz a stake poolok üzemeltetőinek?
A kis küldetésorientált stake pool üzemeltetők támogatására dolgozunk a PoolBoost-on, egy olyan projekten, amely segíthet a Stake Pool Operátoroknak (SPO-k), hogy megfelelő delegáláshoz és jutalmakhoz jussanak, még mielőtt a pooljuk elkezdene új blokkokat létrehozni. Így megmutathatom a közösségnek, hogy mely SPO-k teljesítik a küldetésüket, és melyek nem. A következő projekt, amin dolgozni fogok, egy Cardano token készítő, ami lehetővé teszi bármilyen token kibocsátását bármilyen méretben (a megfelelő UTXO optimalizálással).

Adnál nekünk egy rövid áttekintést a stake pooljaid történetéről?
Sajnálom, hogy a poolomat néhány hónappal a Shelley frissítés után kezdtem el. Már 2020 nyara alatt megfogalmazódott bennem egy terv, de a bányászatba való beszállás soha nem volt vágyam vagy szándékom. Körülbelül hat hónappal később végre rászántam magam, hogy elolvassam Philipp Kant, Lars Brunjes és Duncan Coutts “Engineering Design Specification for Delegation and Incentives in Cardano-Shelley” című könyvét. Azt kell mondanom, hogy el voltam ragadtatva a jelentésüktől, különösen a benne foglalt megoldásoktól és ötletektől. Teljes és legmélyebb tiszteletem Philippnek, Larsnak és Duncannek. Miután elolvastam, azonnal részt akartam venni, és ennek eredményeképpen létrehoztam a saját poolomat, így született meg a VICE pool.

Hogyan hatott a Cardano Foundation delegálása a stake poolod működésére?
Bár több Catalyst-nyertes projektem is volt, többször alábecsültem a költségvetést. A Cardano Foundation és az IOHK támogatásának elnyerése segít abban, hogy megkapjam a szükséges jutalmakat, amelyeket viszont a fejlesztési folyamatba fektetek.

Úgy találta, hogy a Cardano Foundation delegációja lehetővé tette önnek, hogy vagy felépítse vagy fejlessze az eszközeit, projektjeit vagy nyílt forráskódú tárházait?
Igen, határozottan. A Cardano Foundation támogatása segített abban, hogy továbbfejlesszem a projekteket, amelyeken dolgoztam, ezek a következők: CardanoWall, ADAPlus, Avatarada és ADAPlus PoolBoost, amely a kisebb stake poolokat segíti azáltal, hogy jutalmakat delegál a Pool Boost-on regisztrált pooloknak.

Hogyan foglalná össze a Cardano ökoszisztémához való hozzájárulását?
Ezeket a hozzájárulásokat már fentebb felvázoltam, de olyan új és hasznos eszközök létrehozása, amelyek lehetővé teszik más fejlesztők számára, hogy egyszerűsítsék a fejlesztési folyamatukat, a szenvedélyem és a küldetésem.

Van olyan közelmúltbeli projekt, amiről szeretnéd tájékoztatni a közösséget?
Úgy gondolom, hogy az Avatarada mindenképpen érdemes megosztani a Cardano közösséggel.

Igor a Twitteren és a VICE pool weboldalán ad tájékoztatást tevékenységéről.

A Cardano Foundation Walletek legutóbbi újradelegációjának eredményeit október közepén hirdették ki. Az összesen 188 pályázatból 140 SPO kapott kitüntető elismerést, 58-at pedig kiemelkedő hozzájárulásukért azonosítottak. A véletlenszerű sorsolást követően a Cardano Foundation 45 stake alaphoz delegált.

A Cardano fórumon a delegálásra való jelentkezés teljes részleteit megtalálod. A következő fordulóra decemberben kerül sor, az SPO-k pedig e-mailben kaphatnak frissítéseket a Cardano Foundationtől. Minden jogosult stake pool-t arra bátorítunk, hogy jelentkezzen.