Atala Scan: Ολες οι βασικες πληροφοριες - Μεταφραση

Atala SCAN:
Έλεγχος ταυτότητας προϊόντος που βασίζεται σε blockchain

Πώς ένα έξυπνο μικροτσίπ μπορεί να λειτουργήσει με ένα προηγμένο blockchain για να νικήσει τους παραχαράκτες προϊόντων

Έχετε πληρώσει ένα ακριβό τίμημα για ενα συλλεκτικό μπουκάλι υψηλής ποιότητας οινοπνευματώδη ποτου, αλλά υπάρχει αυτή η ενοχλητική αμφιβολία; Εμπιστεύεστε τον έμπορο λιανικής και όλους τους παράγοντες της αλυσίδας εφοδιασμού να ενεργούν με πλήρη ακεραιότητα;

Αγοράζετε ένα ακριβό φάρμακο από ένα διαδικτυακό φαρμακείο. Είστε σίγουροι ότι παίρνετε αυτό για το οποίο πληρώσατε; Το Atala SCAN – το σύστημα ελέγχου ταυτότητας προϊόντων της IOG – μπορεί να απαντήσει στις ερωτήσεις σας χωρίς να χρειάζεται να εμπιστευτείτε τον πωλητή λιανικής ή οποιονδήποτε στην αλυσίδα εφοδιασμού.

Μέρος της λύσης για μπουκάλια οινοπνευματωδών ποτών είναι μια έξυπνη σφραγίδα που ξέρει αν έχει παραβιαστεί. Η Atala προσθέτει σε αυτό μια κρυπτογραφημένη, ελεγχόμενη σύνδεση μεταξύ της σφραγίδας και του πλήρους ιστορικού κατασκευής της συγκεκριμένης φιάλης στην οποία είναι προσαρτημένη η σφραγίδα. Μπορείτε να ελέγξετε το ιστορικό χρησιμοποιώντας μια δωρεάν εφαρμογή στο τηλέφωνό σας που μπορεί να επαληθεύσει άμεσα τη γνησιότητα ενός προϊόντος.

Το Atala SCAN βασίζεται στην τεχνολογία blockchain τρίτης γενιάς του Cardano. Η τεχνολογια του Blockchain σε συνδυασμό με την τεχνολογία «touch-chip» προσφέρει πραγματικά πλεονεκτήματα έναντι των παραδοσιακών μεθόδων ασφαλείας, όπως σφραγίδες, ολογράμματα και φανταχτερές συσκευασίες – το ιστορικό ενός προϊόντος μπορεί να ελεγχθεί άμεσα από τον πελάτη.

Το πρόβλημα και η λύση

Η ανάγκη για βελτιωμένη ασφάλεια σε προϊόντα όπως οινοπνευματώδη ποτά υψηλής ποιότητας, καλλυντικά, είδη μόδας και συνταγογραφούμενα φάρμακα καθοδηγείται από τη μάχη ενάντια στους ολοένα και πιο εξελιγμένους παραχαράκτες. Η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών που συντονίζει την καταπολέμηση των διεθνικών ομάδων οργανωμένου εγκλήματος περιγράφει το πρόβλημα: «Η παραγωγή και η πώληση παραποιημένων προϊόντων είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων και ένα πρόβλημα που έχει σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις και επιπτώσεις στην υγεία για τις κυβερνήσεις, τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές .

Το μέγεθος της διεθνούς αγοράς απομιμήσεων διπλασιάστηκε από 200 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ το 2008 σε 509 δισεκατομμύρια δολάρια το 2019 – που αντιστοιχεί στο 2,5% του παγκόσμιου εμπορίου, σύμφωνα με το Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας και Εμπορικών Σημάτων των ΗΠΑ. Η παραποίηση σε τέτοια κλίμακα κοστίζει θέσεις εργασίας στη μεταποίηση, θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των πελατών τροφίμων και φαρμακείων και στερεί από τους καινοτόμους την δέουσα ανταμοιβή για τις προσπάθειές τους.

Η λύση της IOG για την παραχάραξη του εγκλήματος είναι ένα ολοκληρωμένο σύστημα που περιλαμβάνει μια έξυπνη σφραγίδα που βασίζεται σε ένα «τσιπ με φτερά» που μπορεί να συνδεθεί με το άγγιγμα ενός smartphone με τα αρχεία παραγωγής του αντικειμένου. Τα αρχεία φυλάσσονται σε ασφαλή χώρο αποθήκευσης που δεν μπορεί να αλλάξει. Οι αγοραστές μπορούν να ελέγξουν την προέλευση γρήγορα, εύκολα και χωρίς χρέωση.

Η έξυπνη σφραγίδα

Η έξυπνη σφραγίδα βρίσκεται στην καρδιά του συστήματος. Είναι μια ετικέτα λεπτή σαν γκοφρέτα που ενσωματώνει ένα τσιπ επικοινωνίας κοντινού πεδίου (NFC). Είναι αρκετά μικρό για να κολληθεί σε ένα προϊόν, να ενσωματωθεί σε μια κάρτα ή να ενσωματωθεί σε ένα προϊόν ή στη συσκευασία του. Για παράδειγμα, μπορεί να είναι μέρος ενός ειδικού καπακιού μπουκαλιού ή ραμμένο σε μια τσάντα. Μπορεί να έχετε δει το λογότυπο NFC σε μια τραπεζική κάρτα. Η τεχνολογία επιτρέπει στις συσκευές να ανταλλάσσουν πληροφορίες απλά αγγίζοντας ή τοποθετώντας τις η μία δίπλα στην άλλη. Όπως τα μικροτσίπ που χρησιμοποιούνται για σκύλους κατοικίδιων ζώων, η έξυπνη σφραγίδα δεν καταναλώνει ρεύμα και περιμένει σιωπηλά ένα σήμα από έναν αναγνώστη. Το σήμα προκαλεί ένα ηλεκτρικό ρεύμα στην κεραία του τσιπ, και αυτό είναι αρκετή ισχύς για το τσιπ να μεταδώσει τα αποθηκευμένα δεδομένα του.

Τα σύγχρονα smartphone ενσωματώνουν μια αμφίδρομη συσκευή NFC ως τυπική δυνατότητα, έτσι ώστε ένα τηλέφωνο να μπορεί να λειτουργεί τόσο ως αναγνώστης όσο και ως ετικέτα. Το Nexus S ήταν η πρώτη συσκευή Android που το συμπεριέλαβε. Αυτό έγινε το 2010. Η Apple πρόσθεσε το NFC στο iPhone το 2014 – έχει ενσωματωθεί σε κάθε iPhone από το 6ο και μετα.

Οι περισσότερες ετικέτες NFC με προφανείς παραβιάσεις έχουν σχεδιαστεί για να σταματούν να λειτουργούν εάν ενοχληθούν. Όλες οι ετικέτες NFC χρειάζονται μια κεραία για να λειτουργήσουν και εάν η κεραία είναι αρκετά εύθραυστη, οποιαδήποτε παραβίαση θα σταματήσει τη λειτουργία της ετικέτας. Το προϊόν NTAG που χρησιμοποιείται στις εφαρμογές Atala SCAN πηγαίνει αυτό ένα βήμα παραπέρα. Το τσιπ στην ετικέτα έχει δύο κεραίες, μόνο η μία από τις οποίες είναι σχεδιασμένη να σπάει. Εάν η ετικέτα διαταραχθεί, συνεχίζει να λειτουργεί αλλά μεταδίδει ένα τροποποιημένο σήμα ως απόδειξη της παραβίασης.

Το Atala SCAN υλοποιείται στο πρώτο σημείο της εφοδιαστικής αλυσίδας που παραδίδει το τελικό προϊόν στον ιδιοκτήτη της επωνυμίας. Τα αρχεία του κατόχου της επωνυμίας μπορούν να περιλαμβάνουν εικόνες προϊόντων και πλήρες ιστορικό, συμπεριλαμβανομένης της ανίχνευσης κάθε στοιχείου στο σημείο προέλευσής του. Ο ιδιοκτήτης της επωνυμίας αποφασίζει ποιες πληροφορίες αποκαλύπτονται στον τελικό πελάτη μέσω του ενσωματωμένου έξυπνου τσιπ. Μπορεί να είναι βασικά δεδομένα παρακολούθησης ή μέρος μιας παγκόσμιας καμπάνιας μάρκετινγκ καταναλωτών. Αυτές οι πληροφορίες συνδέονται με το μοναδικό αναγνωριστικό κάθε ετικέτας. Οι μηχανικοί της Atala SCAN μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση αυτής της σύνδεσης. Στη συνέχεια, η ετικέτα συνδέεται ή συσχετίζεται με κάποιο τρόπο με κάθε στοιχείο προϊόντος.

Το blockchain

Το Cardano είναι μια πλατφόρμα blockchain για δημιουργούς αλλαγής, καινοτόμους και οραματιστές. Χρησιμοποιεί το πρωτόκολλο απόδειξης συμμετοχής Ouroboros για να επιτύχει συναίνεση, ώστε να είναι αποδεδειγμένα ασφαλές ενώ καταναλώνει μόνο ένα κλάσμα των πόρων που απαιτούνται από παλαιότερες αλυσίδες μπλοκ. Με την Atala, κάθε αντικείμενο συνδέεται με μια μοναδική καταχώρηση στο Cardano. Αυτή η καταχώρηση δεν μπορεί να τροποποιηθεί, αλλά μπορεί να διαβαστεί εύκολα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μέρος ενός συστήματος ελέγχου. Κάθε καταχώρηση περιλαμβάνει τον κρυπτογραφικό κατακερματισμό του, το αναγνωριστικό της ετικέτας και τους συνδέσμους προς τα μεταδεδομένα του προϊόντος. Τα μεταδεδομένα, συμπεριλαμβανομένων των εικόνων, αποθηκεύονται εκτός αλυσίδας.

Ο Juan Ignacio Sierra, ο διευθυντής έργου Atala SCAN, λέει: «Η συνεργασία με το blockchain διασφαλίζει την αμετάβλητη των πληροφοριών του προϊόντος, αλλά εάν δεν υπάρχει μηχανισμός για την ασφαλή σύνδεση των πληροφοριών με το ίδιο το προϊόν, τα πλαστά προϊόντα μπορούν να επωφεληθούν από τις ίδιες blockchain πληροφορίες όπως κάνουν τα πρωτότυπα. Στο Atala SCAN χρησιμοποιούμε κρυπτογραφικό υλικό υψηλής ασφάλειας στη σφραγίδα για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια της σύνδεσης μεταξύ των πληροφοριών blockchain και του φυσικού προϊόντος.»

Σάρωση στο smartphone σας

Εάν έχετε smartphone, θα μπορείτε να κατεβάσετε τη δωρεάν εφαρμογή Atala SCAN από το σχετικό ηλεκτρονικό κατάστημα. Αυτή η εφαρμογή χρησιμοποιεί τη συσκευή ανάγνωσης NFC ενός τηλεφώνου για να διαβάσει το τσιπ και να αναζητήσει τις πληροφορίες του προϊόντος στο Cardano. Απλώς αγγίξτε το τηλέφωνο στο προϊόν και μάθετε αμέσως εάν το προϊόν είναι γνήσιο και μάθετε για την ιστορία του.

Η IOG συζητά με αρκετές εταιρείες για την κυκλοφορία του συστήματος.

«Το Atala SCAN βρίσκεται σε κύηση εδώ και αρκετό καιρό και είναι συναρπαστικό τώρα που μπορούμε να αρχίσουμε να φέρουμε την πρόταση στην αγορά», λέει ο Juan Sierra. «Είμαστε σε συζητήσεις με αρκετούς πιθανούς πελάτες. Θα έχουμε περισσότερα να μοιραστούμε σύντομα!’

Μεταφραση απο