🇸🇰 Cardano materiál - zostaňte v bezpečí [AKTUALIZOVANÉ]

Cardano materiál - zostaňte v bezpečí

(napísal Cardano Foundation Team) - preklad @Martin.M

Celosvetový web je zdrojom informácií už od roku 1993. Aj keď sa internet môže pochváliť množstvom informácií, je aj hostiteľom zlých aktérov vykonávajúcich nelegálne a škodlivé činnosti. Od bankových a dedičských listov, falošných produktov, podvodníkov až po ransomware - čo len hrdlo ráči.

Cardano „bootstrap“ Byron éra bola nasadená v októbri 2017. Ako ekosystém a komunita musíme byť na internete ostražití a prijímať preventívne opatrenia.

Teraz, keď je Shelley hneď za rohom chceme využiť túto príležitosť na seba a vydať obsah, v ktorom popisujeme aký je najlepší spôsob, ako zostať v bezpečí a ostražití v našom ekosystéme.

Ako zostať v bezpečí?

Overovanie integrity webových stránok a inštalátorov

Čo je to seed a prečo by som ho mal držať v bezpečí?

Dozvite sa viac o rôznych typoch peňaženiek, ich vektoroch útoku a o tom, ako udržať vašu ada v bezpečí

Prehľad našich oficiálnych kanálov

Možné scenáre podvodu

Scenár #1:Je to príliš dobré na to, aby to bola pravda

Výrok „Ak je to príliš dobré aby to bola pravda, asi to tak je“ v podstate to zahŕňa väčšinu obsahu, ktorý zdieľame, aby členovia našej komunity boli v bezpečí. Zahŕňa to scenáre ako sú tzv. giveaways, zasielanie ada a prijímanie viac prostriedkov naspäť a služby stakepoolov alebo staking, ktoré ponúkajú viac, ako môže protokol dosiahnuť.

Scenár #2: Ste požiadaný o váš obnovovací seed kvôli stakingu alebo pomoci s technickým problémom

Nikdy vás nepožiadame o váš seed, nikdy v živote!

Scenár #3: Podivná webová stránka ponúka softvér súvisiaci s Cardanom

Vždy si dávajte pozor na zvláštne adresy URL, zlú štylizáciu a názvy súborov

Scenár #4: Z ničoho nič ma kontaktuje funkcionár a / alebo veľvyslanec

Nikdy vám nepošleme DM bezdôvodne s ponukou o pomoc, služby alebo súbory na stiahnutie.

Scenár #5: Niekto mi ponúka tretiu šancu na snapshot

Budú dva snapshoty; skúšobný chod, ktorý sme už mali a na ostro. Každý, kto tvrdí opak, vás zavádza.

Scenár #6: Účet, ktorý vyzerá ako jeden z našich funkcionárov a / alebo subjektov, ponúka giveaway

Nebudú žiadne giveaways. Ada, ktorú máme, sa má použiť na komunitné iniciatívy a investície do protokolu. Neexistuje niečo ako obed zadarmo!

Pôvodný článok: Cardano Stay Safe Content [UPDATED]