🇬🇷 Τα stablecoins έρχονται στο Καρντάνο

Η ανάγκη για σταθερά κρυπτονομίσματα

Τα σταθερά κρυπτονομίσματα αποτελούν προϋπόθεση για μια ολοένα και πιο παγκοσμιοποιημένη οικονομία. Επιτρέπουν στους ανθρώπους να αποθηκεύουν τις αποταμιεύσεις τους και να στέλνουν χρήματα παγκοσμίως χωρίς εμπόδια. Τα stablecoins προσφέρουν επίσης σημαντικά χαμηλότερες προμήθειες και ταχύτερο διακανονισμό σε σύγκριση με τις παραδοσιακές τράπεζες.

Ένας ιδιοκτήτης επιχείρησης στην Κένυα που θέλει να πληρώσει ένα τιμολόγιο σε έναν πελάτη στην Αρμενία θα μπορούσε να το κάνει εύκολα χρησιμοποιώντας stablecoins. Ενώ η πληρωμή ενός τιμολογίου μέσω παραδοσιακής χρηματοδότησης θα μπορούσε να περιλαμβάνει τρεις ή περισσότερες τράπεζες συν πολλά τέλη. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας μεταφοράς, υπάρχουν πολλά εμπλεκόμενα μέρη που πρέπει να εμπιστευτούν και ανά πάσα στιγμή, η μεταφορά θα μπορούσε να σταματήσει από ένα μόνο κεντρικό μέρος.

Τα stablecoins αποτελούν βασικό στοιχείο της αποκεντρωμένης χρηματοδότησης. Σήμερα, τα περισσότερα native tokens του Cardano διαπραγματεύονται έναντι του ADA. Το ADA υπόκειται σε αστάθεια της αγοράς και είναι ένα φτωχό κατάστημα σταθερής αξίας. Η έλλειψη μιας λύσης stablecoin για το Cardano έχει αναγκάσει τους πιθανούς χρήστες Cardano να απομακρυνθούν από το Cardano και να στραφούν σε άλλες αλυσίδες μπλοκ με πιο ακμάζοντα οικοσυστήματα.

Αυτό όμως πρόκειται να αλλάξει, γιατί τα stablecoins έρχονται επιτέλους στο Cardano! Σε αυτό το άρθρο, αναλύουμε δύο κύριες μεθόδους για να φέρουμε stablecoins στο Cardano και τελικά γιατί το Indigo θα φέρει τόσο μεγάλη αξία στο οικοσύστημα.

Η αφελής λύση: γεφύρωση σταθερών κρυπτονομισμάτων

Σταθερά κρυπτονομίσματα, όπως το USDT, υπάρχουν ήδη σε άλλες πλατφόρμες κρυπτονομισμάτων όπως το Polygon. Μια απλή λύση είναι να μεταφέρετε stablecoins από άλλες πλατφόρμες στο Cardano. Για να το κάνετε αυτό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτό που ονομάζεται γέφυρα.

Πώς λειτουργούν οι γέφυρες
Οι γέφυρες παρέχουν έναν μηχανισμό για τη μεταφορά περιουσιακών στοιχείων μεταξύ δύο διαφορετικών πλατφορμών κρυπτονομισμάτων που υποστηρίζουν έξυπνα συμβόλαια. Για παράδειγμα: Το USDT είναι κλειδωμένο σε ένα έξυπνο συμβόλαιο στο Polygon. Ένας διαμεσολαβητής αναγνωρίζει ότι το έξυπνο συμβόλαιο Polygon περιέχει USDT και, στη συνέχεια, σηματοδοτεί την κοπή ισοδύναμου αριθμού διακριτικών που αντιπροσωπεύουν USDT στο Cardano.

Αυτά τα διακριτικά που αντιπροσωπεύουν USDT μπορούν να εξαργυρωθούν ξανά για USDT στο Polygon με κατάθεση σε ένα έξυπνο συμβόλαιο στο Cardano. Αυτό στη συνέχεια καίει τα διακριτικά. Ο διαμεσολαβητής αναγνωρίζει αυτήν την εγγραφή και σηματοδοτεί στο έξυπνο συμβόλαιο στο Polygon ότι το USDT πρέπει να ξεκλειδωθεί και να σταλεί στην καθορισμένη διεύθυνση του χρήστη.

Οι γέφυρες παρέχουν ένα μεγάλο πλεονέκτημα ότι μπορούν να φέρουν μάρκες που υπάρχουν σε ένα οικοσύστημα και να τις εισαγάγουν σε ένα νέο οικοσύστημα. Αυτό το πλεονέκτημα όμως έρχεται σε βάρος ενός τεράστιου μειονεκτήματος.

Γιατί οι γέφυρες είναι επικίνδυνες (γνωστός και ως πώς να χάσετε το 100% των χρημάτων σας)
Στην περίπτωση μιας γέφυρας που εισάγει μάρκες στο Cardano, οι χρήστες του Cardano πρέπει να εμπιστεύονται νέους μεσάζοντες. Επιπλέον, πρέπει να χρησιμοποιηθούν τα έξυπνα συμβόλαια τόσο στην πλατφόρμα από την οποία γεφυρώνεται (π.χ. Polygon) όσο και στο Cardano. Αυτό αυξάνει τον φορέα επίθεσης τρεις φορές: κίνδυνος παραβίασης του μεσάζοντα και κίνδυνος παραβίασης των έξυπνων συμβάσεων και από τις δύο πλευρές.

Λόγω αυτών των αυξημένων φορέων επίθεσης, οι γέφυρες έχουν ένα διαβόητο ιστορικό παραβίασης. Δυστυχώς, δεν είναι ασυνήθιστο σενάριο να πιστεύετε ότι ήσασταν λογικοί βασιζόμενοι σε υποτιθέμενη αποκεντρωμένη χρηματοδότηση για να αποθηκεύσετε τις αποταμιεύσεις σας, μόνο για να ξυπνήσετε ένα πρωί και να συνειδητοποιήσετε ότι τα κάποτε stablecoin σας έχουν τώρα περίπου την ίδια εγγενή αξία με ένα νόμισμα meme.

Ένας χρήστης θα μπορούσε να κρατήσει τα γεφυρωμένα stablecoins του αποθηκευμένα με ασφάλεια στο πορτοφόλι υλισμικού του, ενώ ένας εισβολέας εκμεταλλεύεται μια ευπάθεια της γέφυρας για να κλέψει τα υποκείμενα περιουσιακά στοιχεία που έδωσαν την αξία των stablecoins.

Κίνδυνος διπλού συγκεντρωτισμού

Οι περισσότερες γέφυρες βασίζονται σε έναν κεντρικό ενδιάμεσο επειδή αυτή είναι η απλούστερη μέθοδος για τη δημιουργία μιας γέφυρας. Αυτό απαιτεί τεράστια εμπιστοσύνη στον διαμεσολαβητή, παρέχοντάς σας ακόμη λιγότερη ασφάλεια από μια παραδοσιακή τράπεζα λόγω της έλλειψης ασφάλισης σε κυβερνητικό επίπεδο.

Αυτός ο κίνδυνος συγκέντρωσης διπλασιάζεται κατά τη γεφύρωση ενός κεντρικού stablecoin. Τα πρόσφατα γεγονότα με την καταστολή του Tornado Cash έδειξαν ότι η αξία των κεντρικών stablecoins μπορεί να ακυρωθεί εν μία νυκτί. Ακόμα κι αν εμπιστεύεστε τον κεντρικό ενδιάμεσο γέφυρας, τότε πρέπει επίσης να εμπιστευτείτε το κεντρικό stablecoin που είναι κλειδωμένο στην άλλη πλευρά.

Σε οποιοδήποτε σημείο - χωρίς να φταίνε οι χρήστες που χρησιμοποιούν το stablecoin με γέφυρα Cardano - τα stablecoins θα μπορούσαν να ακυρωθούν. Φανταστείτε να ξυπνάτε ένα πρωί και να ανακαλύπτετε ότι μια κυβερνητική υπηρεσία έκλεισε τη λειτουργία μιας γέφυρας λόγω μιας άσχετης σχέσης κακής συμπεριφοράς. Οι χρήστες του Cardano δεν θα έκαναν λάθος, αλλά θα ήταν τα θύματα που χάνουν χρήματα. Τα native tokens του Cardano προσφέρουν προστασία από αυτόν τον κίνδυνο συγκέντρωσης που αντιμετωπίζουν τα stablecoins στο Polygon, αλλά αυτό δεν παρέχει καμία άνεση όταν το Cardano native token υποστηρίζεται από την αξία ενός διακριτικού Polygon. Το Polygon σε αυτήν την περίπτωση είναι απλώς ένα παράδειγμα, οποιαδήποτε αλυσίδα μπλοκ που βασίζεται σε λογαριασμό όπως το Ethereum, το Solana ή το Binance Smart Chain υφίσταται τον ίδιο κίνδυνο.

Οι αποκεντρωμένοι μεσάζοντες είναι μια δυνατότητα και δεν απαιτούν εμπιστοσύνη, αλλά απαιτούν από εσάς να χάσετε τις διασφαλίσεις ασφαλείας που προσφέρει το Cardano. Ένας αποκεντρωμένος μεσάζων δημιουργεί βασικά ένα sidechain για να του επιτρέψει να αλληλεπιδράσει με δύο διαφορετικές πλατφόρμες.
Επειδή το sidechain τρέχει παράλληλα με το Cardano, οι χρήστες της γέφυρας πρέπει να βασίζονται σε μια μη δοκιμασμένη και μη αποδεδειγμένη πλατφόρμα για να διατηρήσουν τις αποταμιεύσεις τους ασφαλείς. Επίσης, πρέπει να εμπιστεύεστε την κεντρική οντότητα που ελέγχει το stablecoin.

Η ανώτερη λύση: συνθετικά σταθερά κρυπτονομίσματα

Το Indigo προσφέρει στο οικοσύστημα του Cardano μια αξιόπιστη μέθοδο για τη χρήση stablecoins, ενώ παράλληλα εκμεταλλεύεται πλήρως την ασφάλεια και την αποκέντρωση που προσφέρει το Cardano. Το Indigo είναι έτοιμο και ετοιμάζεται να ξεκινήσει μετά το Vasil. Ένα τέτοιο συνθετικό που θα προσφέρει το Indigo είναι ένα σταθερό κρυπτονόμισμα με βάση το USD που ονομάζεται iUSD.

Τι είναι τα συνθετικά

Ένα συνθετικό περιουσιακό στοιχείο σας δίνει έκθεση σε τιμή σε ένα περιουσιακό στοιχείο χωρίς να χρειάζεται να κατέχετε το περιουσιακό στοιχείο. Στο Indigo αυτά τα συνθετικά περιουσιακά στοιχεία ονομάζονται iAssets. Ένα iAsset λειτουργεί το ίδιο με το στοιχείο που παρακολουθεί. Εάν η τιμή του περιουσιακού στοιχείου που παρακολουθείται αυξηθεί ή μειωθεί, το ίδιο ισχύει και για την τιμή του iAsset.

Για παράδειγμα, το iUSD θα παρακολουθεί την τιμή του USD και έτσι θα αποτιμάται σε 1 $. Ανεξάρτητα από την τιμή άλλων περιουσιακών στοιχείων στην αγορά, το iUSD θα διατηρήσει την αξία του 1 $.

Πώς λειτουργούν τα συνθετικά Indigo

Τα iAssets είναι ατομικά υπερ-εξασφαλισμένα. Αυτό διασφαλίζει ότι ανεξάρτητα από τις συνθήκες της αγοράς, το iAsset υποστηρίζεται από εξασφαλίσεις που αξίζουν περισσότερο από το ίδιο το iAsset. Για παράδειγμα, το 100 iUSD θα μπορούσε να υποστηρίζεται από ADA αξίας 200 $.

Εάν η αξία του ADA πέσει, τότε οι θέσεις που δεν είναι εξασφαλισμένες υποβάλλονται σε αυτόματη εκκαθάριση. Η διαδικασία ρευστοποίησης αντικαθιστά ουσιαστικά την υπο-εξασφαλισμένη θέση με μια υπερ-εξασφαλισμένη θέση. Τα iAssets που κατέχουν οι χρήστες παραμένουν πλήρως εξασφαλισμένα κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας.

Ευκαιρίες απόδοσης

Ως μέρος της διαδικασίας εκκαθάρισης που χρησιμοποιείται για τη διατήρηση της αξίας των iAssets, οι χρήστες έχουν την ευκαιρία να κερδίσουν απόδοση στα κατά τα άλλα αδρανή iAssets τους με τη μορφή ανταμοιβών εκκαθάρισης και στοιχηματισμού. Ένας ιδιοκτήτης του iUSD θα μπορούσε να αποθηκεύσει το stablecoin του σε ένα πορτοφόλι ΗW όπου μπορεί να είναι σίγουρος ότι θα παραμείνει ασφαλές και σταθερό, θα μπορούσε να συναλλάσσεται με αυτό, να το ανταλλάσσει ή θα μπορούσε να το καταθέσει στο Indigo για να κερδίσει απόδοση. Το Indigo ανταμείβει τους χρήστες για τη συμμετοχή τους στη διαδικασία εκκαθάρισης λόγω του ζωτικού τους ρόλου που διαδραματίζουν στη διατήρηση ενός ασφαλούς αποκεντρωμένου σταθερού πρωτοκόλλου.

Δεν υπάρχει κίνδυνος αντισυμβαλλομένου

Με τα επερχόμενα συνθετικά περιουσιακά στοιχεία της Indigo, δεν απαιτείται εμπιστοσύνη από τις κεντρικές οντότητες. Το indigo θα είναι μια ασταμάτητη δύναμη με αδυναμία για οποιαδήποτε ομάδα να το ελέγξει. Αυτό περιλαμβάνει τους δημιουργούς του Indigo (την ομάδα Indigo) - εμείς οι ίδιοι θα είμαστε μέλη της κοινότητας του Indigo όπως όλοι οι άλλοι, χωρίς καμία εξουσία για το πώς θα λειτουργεί το πρωτόκολλο.

Επιπλέον, το iUSD δεν θα βασίζεται σε καμία πηγή τιμών. Εάν συμβεί ένα συμβάν που προκάλεσε δυσπιστία σε ένα κεντρικό stablecoin όπως το USDT, τότε το iUSD θα ήταν απρόσβλητο από ένα τέτοιο γεγονός, επειδή θα τραβήξει δεδομένα τιμών όχι μόνο από πολλά Oracles, αλλά και από πολλαπλές ροές τιμών διαφορετικών stablecoins. Εάν η τιμή του USDT πέσει ξαφνικά στο 0, τότε το iUSD θα παραμείνει συνδεδεμένο με το 1 $.

Μέτρα ασφαλείας

Τα συνθετικά περιουσιακά στοιχεία δεν είναι χωρίς τους κινδύνους τους. Υπό εξαιρετικά ασταθείς συνθήκες αγοράς, είναι πιθανό τα συνθετικά περιουσιακά στοιχεία σε άλλες αλυσίδες μπλοκ να μην επεξεργάζονται ρευστοποιήσεις αρκετά γρήγορα για να διατηρήσουν τη σταθερότητα του πρωτοκόλλου. Ευτυχώς, έχουμε σχεδιάσει το Indigo έχοντας κατά νου αυτά τα σενάρια.

Η Indigo θα έχει άμεσα διαθέσιμες δεξαμενές ρευστότητας για την επεξεργασία ρευστοποιήσεων χάρη στις Δεξαμενές Σταθερότητας. Εκτός από την υποβολή σε αυστηρές μαθηματικές δοκιμές αντοχής και πολλαπλούς ελέγχους, η Indigo εισάγει επίσης περισσότερους μηχανισμούς ασφαλείας για να εξασφαλίσει σταθερότητα ακόμη και μετά από απίθανα γεγονότα τύπου μαύρου κύκνου. Αυτοί οι μηχανισμοί ασφαλείας περιλαμβάνουν τη σταθερότητα που ανήκει στο πρωτόκολλο Indigo και την ασφάλιση σε επίπεδο πρωτοκόλλου, επιτρέποντας στο πρωτόκολλο να σταθεροποιηθεί εκ νέου μετά από μια πιθανή επίθεση.

Το Cardano επιτρέπει στο Indigo και μπορέσαμε να εκμεταλλευτούμε πλήρως την ασφαλή και επιστημονικά επικυρωμένη πλατφόρμα του Cardano για να εφαρμόσουμε έναν σχεδιασμό πρωτοκόλλου που δεν θα ήταν εφικτός σε πλατφόρμες που βασίζονται σε EVM όπως το Polygon.

Τα σταθερά κρυπτονομίσματα είναι μόνο η αρχή

Το Indigo στοχεύει να είναι ένας πυλώνας στο οικοσύστημα Cardano που φέρνει τελικά στους χρήστες του Cardano μια ζωντανή αποκεντρωμένη πλατφόρμα συναλλαγών. Τα stablecoins είναι μόνο ένας τύπος συνθετικού που εισάγει το Indigo. Σε αντίθεση με τις γέφυρες, το Indigo μπορεί να δημιουργήσει νέους τύπους περιουσιακών στοιχείων που δεν υπάρχουν σε άλλες πλατφόρμες.

Είμαστε ευγνώμονες στην κοινότητά μας για την υποστήριξη της αποστολής της Indigo να #TokenizeEverything. Αν και ήταν δύσκολο, θα δείξουμε στον κόσμο ότι ήταν η σωστή κίνηση για να ακολουθήσουμε αυτό το μακρύ μονοπάτι που είναι λιγότερο ταξιδεμένο. Θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει πολλές συντομεύσεις στην πορεία για να φέρουμε stablecoins στο Cardano νωρίτερα, αλλά αντ 'αυτού, κάνουμε ό, τι είναι δυνατόν για να διασφαλίσουμε ότι το Indigo είναι αρκετά ασφαλές για να εκπληρώσει τον στόχο να φέρει περιουσιακά στοιχεία στο Cardano χωρίς να είναι απλώς μια άλλη γέφυρα που περιμένει να παραβιαστεί.

Πηγή - Μετάφραση :greece: