🇭🇺 Cardano Summit 2022: 1. napi összefoglaló

A Cardano Summit 2022 tegnap - november 19-én - egy esttel kezdődött az Olimpiai Múzeumban, amelyet a Cardano Foundation és az EMURGO 1 szponzorált. Frederik Gregaard, a Cardano Alapítvány vezérigazgatója köszöntötte a résztvevőket, felidézve Pierre de Coubertin, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság alapítójának egy idézetét, amely arról szólt, hogy az olimpiai játékokba minden nemzetet be kell vonni. Ahogy az olimpia, úgy a Cardano is mindenkié.

Minél többen építenek a Cardanóra és vesznek részt az ökoszisztémában, annál inkább növekszik, javul és fejlődik.

A tegnap esti lelkes kezdés után a csúcstalálkozó 1. napján több mint 20 ülés és több mint 45 előadó volt jelen.

A jövő technológiája

Gregaard keynote-ja arra reflektált, hogy mi teszi különlegessé a Cardano Foundationt, megjegyezve, hogy más blokklánc alapítványokkal ellentétben nem ellenőrzi a blokkláncot, és nem építi az infrastruktúrát, hanem a Cardano alapítóinak azon felismerését képviseli, hogy a változás ösztönzéséhez, az elfogadás növeléséhez és a rugalmasság biztosításához egy független és elfogulatlan szervezetre van szükség.

Az alapítvány széleskörű küldetése között az oktatás és a szerepvállalás kulcsfontosságú szerepet tölt be. Gregaard ezért különösen izgatottan jelentett be egy innovatív, új blokklánc oktatási kurzust ,és felhívta a közösséget, hogy csatlakozzon a kurzus alfa programjához. A regisztrálók visszajelzései segítenek majd az oktatási program tökéletesítésében, és hozzájárulnak a blokklánc tanításához a világ számára.

Ahogy Gregaard megerősítette, “a Cardano a változásra készült”.

A Voltaire-korszak beköszöntével, az új tagsági alapú szervezet, a testre szabott oktatási program és a következő ambiciózus Global Impact Challenge tervével az alapítvány arra összpontosít, hogy ez a változás ne csak a közösség kívánságai alapján történjen, hanem az ökoszisztéma hosszú távú jólétét és egészségét is szem előtt tartva.

Az “A” előadóteremben ezután számos szakértői panelt tartottak, köztük a proof of stakeről szóló vitát Gregaard és Massimo Morini, az Algorand Alapítvány vezető közgazdásza között, amelyet Inbar Preiss, a The Block munkatársa moderált. Gregaard és Morini szabályozási, technikai és filozófiai kérdéseket feszegetett, és mindkét előadó egyetértett abban, hogy javítani kell az oktatást a következő generációs blokkláncok értékjavaslata körül. Gregaard azzal a megjegyzéssel zárta előadását, hogy “ha a Web3-nak egyáltalán van értelme, akkor decentralizáltnak kell lennie”, és “az emberek által, az emberekért” kell épülnie.

Ezután következett a nyílt forráskódú elvek Cardanóba való beágyazásának módjáról szóló mélyreható beszélgetés, amelyen Mathias Benkort a Cardano Foundationtől, Jonny Nguyen és Arnaud Bailly az IOHK-tól, valamint Santiago Carmuega a TxPipe-tól vett részt. A panel hangsúlyozta, hogy tanulni kell a nyílt forráskódú mozgalom hosszú történelméből, és erre kell támaszkodni a Cardano új irányítási rendszereinek - például a javasolt tagsági alapú szervezetnek - a megtervezésekor.

A pénzügyi és globális hatásra alkalmas blokklánc

Ezt követte a pénzügyek leginnovatívabb gondolkodói között zajló vita, akik az infrastruktúrával, a letétkezeléssel és a digitális eszközök banki kezelésével kapcsolatos kérdésekkel foglalkoztak. Sandro Knöpfel a Cardano Foundationtől moderálta Jacek Trzmiel (Coinfirm), Godefroy Schrago (FiveT Fintech), Christian Rau (Mastercard) és Lamine Brahimi (Taurus) kiváló hozzászólásait. A panelbeszélgetés résztvevői kiemelték a bizalom fokozásának szükségességét a blokklánc és a banki tevékenység között.

Az ebéd előtti szekció a Web3 és a stakelés jövőjével foglalkozott, különös tekintettel a társadalmi elfogadás biztosításának kihívásaira, valamint a decentralizált identitásmegoldások szabályozási jóváhagyására. A Jide Fashola (Cardano Foundation) által moderált panelben Philip Schmidt (Coinbase Cloud), Yves Holenstein (Bitcoin Suisse), Danish Chaudhry (FMFW.io Exchange) és Emma Li (Bitrue) vett részt.

Ebéd után az A előadóteremben a blokklánc-közösség minden tagjának előadói összegyűltek, hogy megvitassák, milyen sokféleképpen lehet a blokkláncot optimalizálni a pozitív változások létrehozására.

Nicholas Niggli moderálta a Katherine Foster, Safeya Zeitoun, Duncan Brown, Michele Soavi és Vincent Peikert részvételével tartott panelt. Közösen azt vizsgálták, hogy a Web3 korában az éghajlatra összpontosító értékláncokat hogyan használják fel az éghajlati válság kezelésére.

A Cardano Summit 2022 egyben lehetőség a Cardano blokkláncra épülő új termékek bemutatására is. Sebastian Zilliacus, az EMURGO Media munkatársa a Cardano Spotról, egy új, a Web3-ra tervezett, Cardanón futó közösségi média-szerű platformról adott részleteket.

Az első nap Auditorium A napirendjének lezárásaként Gregaard visszatért a színpadra Duncan Brownnal, a veritree-től, hogy a Cardano Foundation Global Impact Challenges-ről beszéljenek. A tavalyi Global Impact Challenge-re építve Gregaard örömmel jelentette be, hogy Svájc az UNHCR-ért az új és legújabb kihívás partnere. A második Global Impact Challenge az Alapítvány elkötelezettségére épül, hogy a blokkláncot pozitív változásokra használja fel, és stratégiai partnerekkel együttműködve alapvető ügyeket segítsen.

A blokklánc felhasználása többféle kontextusban

Az 1. nap a C előadóteremben több témát is érintett, a blokklánc a jó cél érdekében és az innovatív működési modellektől az oktatásig, a Cardano svájci kiépítéséig és a kockázati tőke (VC) szerepéig a Web3-ban.

A délelőtt egy alapos panelbeszélgetéssel kezdődött arról, hogyan lehet a blokklánc technológiát az emberiség javára hasznosítani. Dr. Markus Franke (Mento Labs), Micky Watkins (World Mobile), Duncan Brown, Mariana de la Roche (INATBA), Tyler Wales (EMURGO) és Trishala Suresh (SmartChain) részvételével az ülésen a társadalmi és fenntarthatósági hatásokról is szó esett. Ricardo Garcia (Scantrust), Mel McCann (Cardano Foundation), Jeremy Firster (Cardano Foundation), Jack Krosinski (Oceidon Corporation) és Niall Dennehy (Aid:Tech) ezután a különböző működési modelleket és azt vizsgálták, hogy a Cardanóra építő vállalkozások hogyan fejlesztenek innovatív megoldásokat.

Ebéd után Claudio Tessone, a blokklánc és elosztott főkönyvi technológiák professzora ismertette a Zürichi Egyetemen 2020 óta futó blokklánc-technológiai kurzust. Tessone és Gregaard kifejtette továbbá az ösztönző mechanizmusokat, a tanítási módszereket, a blokklánc fejlődését és a blokklánc körüli oktatást. Mindkét előadó egyetértett abban, hogy a további kutatás és oktatás elengedhetetlen, és hogy az együttműködések létfontosságú szerepet játszanak ebben a folyamatban.

A nap utolsó előtti szekciójában Dr. Sothy Kol-Men (Genius X), Jürg Baltensperger (JayBee), Aliya Das Gupta (Sygnum Bank), Sirpa Tsimal (Switzerland Global Enterprise) és Paola Valencia (Home of Blockchain.swiss) a svájci blokklánc-szervezetek kiépítésének szabályozási, társadalmi és kulturális előnyeit vizsgálta. Das Gupta kijelentette, hogy a svájci piac pozitív jellemzője a szigorú szabályozási felügyelet Svájcban, szemben néhány kisebb, minimális felügyelettel rendelkező piaccal.

A napot Yosuke Yoshida zárta, aki tanulságos áttekintést adott az EMURGO kockázati tőkebefektetési tevékenységéről a Web3-ban. Yoshida felhívta a figyelmet az EMURGO-n belül befektetési tevékenységet folytató két egységre: a feltörekvő piacokra és a fejlett országokra. Az EMURGO 2022 végére 30 vállalatba fektet be sikeresen a feltörekvő piacokon és 20-ba a fejlett országokban, és 2023-ban várhatóan még tovább bővül.

A Cardano ökoszisztéma ünnepe

Miután az első nap főelőadásai, panelbeszélgetései és workshopjai lezárultak, az első Cardano Summit Awards jelöltjei felkészültek a gálavacsorára. Akár részt vett a lausanne-i SwissTech Convention Centerben tartott ünnepségen, akár a virtuális Summit Lodge-on nézte azt, bárki élőben láthatta a nyertesek bejelentését:

Leghatásosabb SSPO: SM₳UG - pool.pm
Blockchain for Good: Blockchain for Good: Glen Jordan - az Empowa vezérigazgatója
NFT projekt: HOSKY
Fejlesztő vagy fejlesztői eszközök: Tobler Patrick - NMKR
Szabványok (CIP-ek): Alessandro Konrad - BERRY pool
DeFi / DEX platform: Minswap
Tárca: Eternl
Piactér: Jpeg.store
Ambassador: Peter Bui
Oktatási influencer: Bullish Dumpling
Ma ismét egy egész napra összegyűlünk, ahol a Cardano közösségépítés lesz a központban.