🇭🇺 Cardano Summit 2022: A 2. nap összefoglalója

Az első alkalommal megrendezett Cardano Summit Awards győzteseit a SwissTech Convention Centerben november 20-án tartott gálavacsorán jelentették be. A Cardano Foundation és az EMURGO által szponzorált estén a Cardano közösség a legszebb öltözékében érkezett, hogy megünnepelje az ökoszisztéma növekedését.

Az idei csúcstalálkozó általános ethoszát követve nemcsak a jelölteket választotta a közösség, hanem a győztesekre is ugyanúgy a közösség szavazott. A Cardano Foundation Metadata Tools csapata fejlesztette ki a Cardano Ballot 1-et, hogy biztosítsa a zökkenőmentes szavazási élményt, amely garantálta az egyes szavazatok on-chain ellenőrzését. Valójában a csapat az alkalmazást a közösség használatára és az ökoszisztéma előnyös eszközökkel való ellátására is tervezte.

Az együttműködés előtérbe helyezése a blokkláncban

A 2. napot megnyitó és az A előadóteremben tartott előadáson Thomas Mayfield és Fabian Bormann - a Cardano Foundation blokkláncmérnökei - ismertették, hogy a Metadata Tools csapata hogyan építette meg a Cardano Ballot 1-et. A páros a szavazóalkalmazás létrehozásának különböző követelményeiről és lépéseiről beszélt, továbbá elmagyarázták, hogy a csapat miért döntött úgy, hogy a SundaeSwap irányítási modelljét alkalmazza a Ballotra. A csapat a kódot nyílt forráskódúvá is teszi, hogy mások is átnézhessék.

Ezután Matthias Benkort, a Cardano Foundation munkatársa moderálta a “Building on Cardano: Overcoming challenges and the road to mass adoption 1” című panelt. Pi Lanningham (SundaeSwap), James Dunseith (Gimbalabs), Santiago Carmuega (TxPipe) és Andrew Westberg (Newm) a Cardano sajátosságaiba és lehetőségeibe mélyedt el, Lanningham a “piszkos kezűség” mellett érvelt, Westberg pedig megjegyezte, hogy “nem számít [a fejlesztő által preferált programozási nyelv], a Cardanón mindenkinek van helye”. A panelbeszélgetés résztvevői a nyílt forráskód fontossága körül is egyetértettek a Cardano ökoszisztémájában, és a kísérletezésre és együttműködésre való hajlandóságot kulcsfontosságúnak nevezték a sikeres vállalkozás működtetéséhez a blokklánc térben.

A digitális identitásról szóló panelben Allison Fromm (ProofSpace) széleskörű vitát vezetett arról, hogy a digitális azonosítók (DID) és a nem helyettesíthető tokenek (NFT) hogyan kínálnak lehetőséget arra, hogy az emberek visszanyerjék az adataik feletti ellenőrzést a Web2-ről a Web3-ra való átmenet során. Sebastian Bode (Cardano Foundation), Patrick Tobler (NMKR), Tim Heidfeld (IAMX) és Bruno Kellenberger (KYC Spider AG) a közös globális szabványok létrehozásának fontosságát hangsúlyozták, miközben a decentralizáció továbbra is a blokklánchálózatok középpontjában marad. Heidfeld ezután megerősítette, hogy “nem látott nagyobb támogatást” a blokkláncra építő startupoknak, mint amit a Cardano Foundation nyújt.

Pénzügyek, márkák és szerencsejátékok a blokklánc korában

Vedran Vukman (Revuto), Florian Sorg (Newm), Jonas Lindgren (Charlie3), Glen Jordan (EMPOWA) és Peter van Garderen (Landano / Orcfax) egyetértettek abban, hogy a Cardano szigorú, szakértői értékelésen alapuló megközelítése jó helyzetben van ahhoz, hogy hatást gyakoroljon, demokratizálva a piacokat és növelve a pénzügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférést azok számára, akiknek a legnagyobb szükségük van rá. Sorg kiemelte a Cardano determinisztikus díjait, mint a Newm üzleti modellje által megkövetelt stabilitás biztosításának egyik fő tényezőjét. Valójában, bár a panelbeszélgetés résztvevői egyetértettek abban, hogy a RealFi a blokklánc tömeges elterjedésének motorjává válhat, azt is hangsúlyozták, hogy ehhez olyan szolgáltatások kiépítésére lesz szükség, amelyeket a könnyű használhatóság, a megbízhatóság és a költséghatékonyság határoz meg.

James Wagner az Indigo Labs-től a következő panel 1-et egy különleges bejelentéssel kezdte: az első stabilcoin elindításával a Cardanón. Rizwan Pabani (Cardano Foundation) ezután Wagner, Jarek Hirniak (Axo / Generation Lambda), Elie Naba (Quantoz) és Chetan Bafna (Ardana) vezetésével a decentralizált pénzügyekről (DeFi) folytatott vitát. Az előadók ismét rámutattak a Cardano módszertani megközelítésére, amely kulcsfontosságú a blokklánc hosszú élettartamának garantálásában, jelezve, hogy az olyan frissítések, mint a nemrég befejeződött Vasil hard fork, hogyan javították a Cardano sebességét és skálázhatóságát, növelve a platform biztonságába vetett általános bizalmat.

A Web2 és a Web3 különböző realitásaiba egyaránt belemerülve, a “Márkaépítés a blokkláncon” című előadáson a Cardano ökoszisztéma néhány legismertebb márkája szerepelt: Bullish Dumpling - a Cardano Summit Award for educational influencer díj nyertese -, Lenna és Issy (ClayNation), valamint Hosky - az NFT projektért kapott díj nyertese. A panelisták hangsúlyozták a bizalom szerepét a márkaépítésben, és azt, hogy a Cardano közösség folyamatosan támogatást, bátorítást, visszajelzést és bajtársiasságot nyújt.

Az A előadóteremben folytatódott a program, a következő panel a blokkláncban rejlő lehetőségeket vizsgálta a szerencsejátékok forradalmának szempontjából. Linda Roland (MALU pool) moderálásával Paul Manuel (Pavia), Kevin J Foxe (Enter The Mandala), Egon (Stellar Hood), valamint Josh Jones és Rob Greig (Cornucopias) vettek részt. A Cardano szigorát és erős közösségét ismét úgy említették, mint ami kulcsfontosságú a projektek számára a blokkláncon történő üzleti modellek megvalósításához szükséges biztonság biztosításában. A megbeszélésen szó esett továbbá arról, hogy a blokklánc hogyan hozhat tulajdonjogot a szerencsejátékokba, és hangsúlyozták, hogy a tömeges bevezetés a fogyasztók számára zökkenőmentes átállástól függ.

Shahaf Bar-Geffen (COTI) a színpadra lépve bejelentette, hogy a decentralizált stabilcoin, a Djed 2023 januárjában jelenik meg a Cardano blokkláncon. Bar-Geffen részletesen bemutatta, hogyan működik a Djed túlbiztosított algoritmikus stabilcoinja, és felfedte a Djed Pay nevű kísérőalkalmazás terveit is.

A jövő felé haladva

A “Hatás: a blokklánc bevezetésének hajtóereje” című előadáson Alexandre Maaza (Cardano Foundation) moderálta a Pierre-Alain Masson (Seedstars), Ljupka Mitrinovska (Accelerate2030 - Impact Hub Geneva), Taha Bawa (Goodwall), Scott Poynton (The Pond Foundation) és Vincent Katchavenda (Cardashift) részvételével tartott panelt, ahol a blokklánc szerepét vizsgálták az innovációban, az emberek összekapcsolásában és az átláthatóság növelésében. Megvizsgálták továbbá a blokklánc néhány jelenlegi felhasználási lehetőségét az ellátási láncok irányításában, valamint az oktatási bizonyítványok érvényesítésében és ellenőrzésében. Maaza összegezte, hogy “van egy közösség, amely azért épül, hogy jobbá tegye a világot. Ez a Cardano víziója”.

Navjit Dhaliwal (Iagon) az adatok megfelelőségére, az adatvédelemre és a biztonságra összpontosított. Hasonlóképpen ismertette, hogy cége hogyan támogatja a szervezeteket az általános adatvédelmi rendeletnek (GDPR) való megfelelésben. Dhaliwal kijelentette, hogy “a Cardano a legjobb út a jövőbe”, és megjegyezte, hogy az Iagon a Cardanóra annak biztonságos blokklánc hírneve miatt tért át.

Charles Hoskinson szenvedélyes záróbeszédet tartott, amely a Cardano blokklánc, valamint a Cardano közösség rugalmasságát támasztotta alá. Hoskinson valóban jelezte, hogy a Cardano egy teljesen decentralizált ökoszisztémaként kívánja működtetni, kihasználva emberek millióinak hangját, miközben ugyanúgy profitál a megbízható intézmények állandó útmutatásából. Dicsérte a Cardano Foundationt mint intézményt, megemlítve annak politikai stabilitását, tagjainak széleskörű tapasztalatát, és példaként említette az alapítvány partnerségét a grúz Nemzeti Borászati Ügynökséggel, hogy mit lehet elérni, ha problémamegoldó mentalitást alkalmazunk.

Ahogy Hoskinson fogalmazott, “a nap soha nem megy le a Cardano felett. Soha nem is volt, és soha nem is lesz”.

A projektek változatos ökoszisztémája
A C előadóteremben a napirend a decentralizáció és a kormányzás elveit foglalta magába, és egy teljes napot szentelt a közösség által választott és megszavazott előadóknak.

Janet Adams, a SingularityNET COO-ja a szervezet alapvető mesterséges programjára és a mesterséges általános intelligenciára összpontosított, néhány jelenlegi projektet és tervet kiemelve. Adams beszélt arról is, hogy a SingularityNET mennyire igazodik a Cardano értékeihez: a munka pozitív hatást gyakorol az egész világra.

A Hosky nevében bemutatott Bullish Dumpling a Hosky-tulajdonosok vicces videóinak sorával kezdődött. Ezután kiemelte a küldöttség hatalmas növekedését a Hosky Rug Pool program eredményeként, amely segített a Hosky közösség építésében. A 2. nap másik beszédében a Kávéscsészeként is ismert LeadTimeNull később a Rug Pool üzleti modelljéről és felépítéséről beszélt. Jelenleg 18 pool vesz részt a Rug Poolban, amelyek mindegyike a decentralizáció folyamatos előmozdítására és növelésére irányuló közös jövőképben igazodik.

A SundaeSwap technológiai igazgatója, Pi Lanningham a Cardano különböző skálázhatósági megoldásait mérlegelte, a sidechainektől a roll-upokig, és ezeket egy robusztus, fejlődő, történelmi és globális blokklánc létrehozásának lehetőségeként dolgozta ki. Bar-Geffen ezután a Djed stabilcoin rövidített bemutatását kínálta. Jones és Greig pedig a Cornucopias játék metaverse vizuális példáival részletezte a metaverse néhány lehetőségét, miközben bemutatta a játék néhány zónáját, hogy demonstrálja a grafika professzionális minőségét. Később a délután folyamán a Cornucopias vezérigazgatói ismét felszólaltak, és néhány extra betekintést nyújtottak abba, hogy miért döntöttek úgy, hogy a Cardanóra építenek, külön megemlítve a lánc megbízhatóságát, skálázhatóságát, valamint a barátságos és lelkes Cardano közösséget, amely folyamatosan nyitott arra, hogy együtt dolgozzanak egy innovatív projekten.

Heidfeld arról beszélt, hogy az IAMX technológiája számos megoldást kínál, lehetővé téve a felhasználók számára az időmegtakarítást és a folyamat optimalizálását mind az ügyfelek, mind a vállalkozások számára. Míg a következő ülésen Glen Jordan az EMPOWA pénzügyi befogadás, a megfizethető lakhatás fejlesztése és az éghajlatbarát építés iránti szenvedélyét ismertette, felvázolva az afrikai országokban a lakhatással kapcsolatos kihívásokat.

Sebastian Nagel, az IOG részéről megerősítette azt a törekvést, hogy mindenki számára nyitott pénzügyi operációs rendszert építsenek ki, amely globálisan elosztott és decentralizált pénzügyeket használ. Ezután felvázolta a Hydra fejlesztését vezérlő fő célokat, és azt, hogy a Hydra hogyan igyekszik kezelni a skálázhatósági kihívásokat az elfogadás elősegítése érdekében.

A blokklánc hasznosságának kiépítése és a pozitív hatás növelése
Patrick Tobler ismertette az NMKR létrehozását és útját, amely immár túlmutat egy NFT pénzverő eszközön, több API képességgel és nem API képességgel is rendelkezik. Az NMKR azt is reméli, hogy a fejlesztők és a végfelhasználók számára is elérhetővé teszi a teljes eszközkészletet.

A Charli3 társalapítója és CMO-ja, Damon Zwarich ezután azt ismertette, hogy az orákulumok hogyan szolgáltatnak adatokat az okos szerződésekhez, lehetővé téve a blokklánc technológia valós alkalmazásait. A Charli3 a Cardano EUTXO modelljét használja, ami hozzájárul a nagyobb elfogadáshoz és a nagyobb biztonsághoz. 2022 októberében a Charli3 elindította az árfolyamadatát a Cardanón, és ingyenesen szolgáltatja az árfolyamadatokat a közösségnek, hogy az innovátorok alacsonyabb költséggel folytathassák a projektek építését.

Miután felvázolta a központosított finanszírozás (CeFi) és a DeFi különböző előnyeit és hátrányait, Hirniak elmagyarázta, hogy az Axo hogyan kezeli ezeket a problémákat, és programozható swapokat alkalmaz, hogy lehetővé tegye a felhasználók egyenlő bánásmódját. Mindezt egy virtuális megbízási könyvön keresztül.

Katchavenda, a Cardashift munkatársa megjegyezte, hogy a Cardano Summit 2022 volt az első alkalom, amikor blokklánccal kapcsolatos konferencián vett részt, és ennyi embert látott, akik azért építkeznek, hogy tényleges pozitív hatást gyakoroljanak a világra. Felvázolta, hogy a Cardashift hogyan segíti a hatásorientált szervezeteket a Web3-ra való áttérésben, és nemcsak az üzleti modelljük skálázásában, hanem a pozitív hatás nyílt gazdaságához való hozzájárulásban is. A Cardashift két projekttel - a Pyxo és a Revolte - való együttműködésre számít az elkövetkező hónapokban.

A Revuto üzleti esetét összefoglalva Vukman vezérigazgató adatokat mutatott be arról, hogy az emberek mennyit költenek előfizetésekre, és ismertetett néhány Revuto funkciót, amelyek segítenek a felhasználóknak előfizetéseik jobb kezelésében. Ashish Prajapati, a Strica társalapítója ezután arról beszélt, hogyan lehet skálázható eszközöket építeni a Cardanóra. A Strica 2019 vége óta épít a Cardano ökoszisztémára, és Prajapati részletezte a Cardano blokkláncon való blokkok létrehozásához szükséges néhány lépést.

Miután az összes csúcstalálkozó keynote, panel és workshop befejeződött, a Cardano közösség csatlakozott a Cardano Foundation csapataihoz és az EMURGO küldötteihez a D!Clubban egy záróbulira, amely egész éjjel tartott.

Az alapítvány reméli, hogy minden résztvevő úgy távozott az idei csúcstalálkozóról, hogy tájékozott, inspirált és készen áll az innovációra. A következő hetekben változatos tartalmakat fogunk megosztani a különböző platformjainkon. És már most várunk mindenkit a 2023-as Cardano Summiton!