Cardano Community Nieuwsbrief - 12 december 2022

Welkom bij de Cardano Community Nieuwsbrief!

Deze Nieuwsbrief wordt elke twee weken gepubliceerd door het Cardano community team en biedt u nieuws, updates en evenementen over het project en het ecosysteem!

Als u geïnteresseerd bent om de Community Nieuwsbrief in de toekomst rechtstreeks via e-mail te ontvangen, kunt u zich [hier] aanmelden (Community Digest)!

Aandachtspunten van de week

Catalyst Circle v4 Verkiezingen

We zijn halverwege de langverwachte Catalyst Circle v4 verkiezingen die op 06 december 2022 om 21:45 UTC zijn begonnen. Stemmen zal mogelijk zijn tot 16 december 2022, om 21:45 UTC. Het on-chain stemproces zal worden afgehandeld door het DripDropz team. Leden van de gemeenschap kunnen stemmen op wie van de +30 genomineerden de vijf beschikbare gemeenschapszetels zullen vullen, die verschillende behoeften, ideeën en visies van de Cardano & Catalyst-gemeenschap vertegenwoordigen.

De stemmen worden gewogen op basis van de hoeveelheid ada per portefeuille. De stemkracht werd geregistreerd via een momentopname van alle Cardano-portemonnees aan het einde van tijdperk 379. Elke wallet met minstens 5 ada komt in aanmerking voor deelname. Om de rol van de katalysatorcirkel en zijn vertegenwoordigers beter te begrijpen, raden we ten zeerste aan deze forum post geschreven door Cardano ambassadeur Felix Weber te lezen.

Laat uw stem horen en stem vandaag nog door naar https://dripdropz.io/vote/3 te gaan.

“Echte verandering, blijvende verandering, gebeurt stap voor stap.” - Ruth Bader Ginsburg

Lace lite wallet is nu in pre-productie

Om de verjaardag van Ada Lovelace op 10 december te vieren, heeft IOG een Testnet-versie van de Lace.io light wallet uitgebracht. Deze versie kan worden gedownload vanuit de Google Chrome webstore.

Omdat deze momenteel wordt getest in een pre-productieomgeving, nodigt IOG de gemeenschap uit om te helpen bij het testen van de portemonnee en eventuele bugs te melden. Dit zal hun ontwikkelaars in staat stellen om correcties aan te brengen en de ervaring voor gebruik op Mainnet te verbeteren.

Er kan een ticket naar de servicedesk worden gestuurd als er bugs worden gevonden:

https://iohk.zendesk.com/hc/en-us/requests/new

Er is ook een speciaal Discord kanaal beschikbaar:

Voor een overzicht van FAQ’s kunt u terecht op de volgende link: Frequently Asked Questions | Lace

Voor testdoeleinden kan test ADA hier worden verkregen:

https://docs.cardano.org/cardano-testnet/tools/faucet

Minswaps ‘ordering’ werd misbruikt

Op 08 december 2022 signaleerde Twitter-gebruiker @CryptoVincenzio publiekelijk dat het erop lijkt dat een kwaadwillende actor orders op Minswap front-runt en winst maakt met dit gedrag.

In het kort betekent front running trading dat een investeerder een actief koopt of verkoopt op basis van voorafgaande, niet-openbare kennis of informatie waarvan hij denkt dat die de prijs ervan zal beïnvloeden. Die informatie is nog niet openbaar, waardoor de handelaar een voordeel heeft ten opzichte van andere handelaren en de markt in het algemeen (Bron).

Kort nadat CryptoVIncenzio dit probleem meldde, reageerde het Minswap-team en verzekerde dat ze onderzoeken welk deel van hun systeem geen bescherming bood tegen deze exploit. Een paar uur later kondigde het Minswap Twitter-account aan dat het probleem was opgelost en dat er in de komende dagen een gedetailleerd incidentrapport zou worden gepubliceerd. Zoals beloofd publiceerde Minswap Labs op 10 december 2022 het grondige incidentrapport.

Om het eenvoudig te houden, misbruikte de aanvaller het bestelproces van de batching die door Minswap wordt gebruikt, in het bijzonder de TX hashes binnen dezelfde bach. Voor de aanval werden de opdrachten binnen een batch uitgevoerd volgens de standaard volgorde van de grootboekinvoer (lexicografisch).

Het off-chain bestelproces rangschikte transacties volgens hun TX hash in oplopende volgorde. De aanvaller controleerde de mempools van Cardano, had toegang tot informatie over transacties voordat ze op de keten kwamen, en gebruikte deze informatie om transacties te creëren met een kleinere TX hash, die dan prioriteit zouden krijgen van de batching software.

Het Minswap team loste dit op door de logica van het off-chain batching algoritme te veranderen.

Arbitragehandel Bot op Cardano

Volgens Taptools is er onlangs een arbitrage trading bot gedetecteerd op het Cardano netwerk. Dit soort activiteiten wordt meestal gezien op andere L1 netwerken, maar nog niet op Cardano.

Arbitragehandel is een strategie waarbij geprofiteerd wordt van kleine verschillen in de prijs van een activum op twee of meer markten. De handelaar koopt het activum op de ene markt en verkoopt het op de andere, waarbij hij het prijsverschil als winst opstrijkt. Hoe werkt dit? Laten we een eenvoudig voorbeeld bekijken: Token A is verhandelbaar op Minswap en SundaeSwap, maar de prijs van het token is op elk platform anders. Op Minswap is token A 1 ada waard en op SundaeSwap 1,1 ada. De arbitragebot koopt nu token A op Minswap voor 1 ada en verkoopt het met winst op SundaeSwap voor 1,1 ada. Dit soort handel helpt prijsinefficiënties te corrigeren en verhoogt de liquiditeit in de markt, waardoor het een belangrijk onderdeel is van elk financieel systeem.

Investopedia stelt dat arbitragehandel belangrijk is voor elk financieel systeem omdat het helpt de prijsverschillen tussen identieke of soortgelijke activa te verkleinen. Door deze activa te kopen en te verkopen, zorgen arbitragehandelaren ervoor dat lager geprijsde activa worden opgeboden en hoger geprijsde activa worden verkocht, wat leidt tot een efficiëntere prijsvorming. Deze praktijk helpt ook de liquiditeit van de markt te vergroten.

Japanse regionale revitalisering via CNFT’s

Om de stad Yoshinogawa nieuw leven in te blazen en de groei van een van haar bekendste producten, pruimenwijn, aan te moedigen, is de stad een partnerschap aangegaan met @kabukitokyo_ada, die in de gemeenschap bekend staat als een nieuw Japans geleid anime-project met als doel kunst en nut naar de CNFT-gemeenschap te brengen!

Door dit partnerschap zal de stad Kabuki Tokyo’s IP gebruiken voor de branding van hun producten en marketingmateriaal, waardoor houders van Kabuki Tokyo’s CNFT’s speciale kortingen kunnen krijgen.

De productiebron van de pruimenwijn kan ook worden geverifieerd en getraceerd op de Cardano blockchain via de NFT, en de kunst is een perfect cadeau voor anime- en mangafans over de hele wereld.

De particuliere toerismevereniging @kittamu0, leidt ook de aanval op het partnerschapsfront, door zich te vestigen op grote blockchainindustrie-evenementen in Japan om het Japanse publiek te promoten en voor te lichten over Cardano, Yoshinogawa City en Kabuki Tokyo. Het doel is om uiteindelijk beroemde Japanse anime-artiesten aan te trekken en te binden aan de Cardano-blockchain en op een dag een anime te kunnen produceren.

Dit is nog een voorbeeld van de spannende en creatieve manieren waarop de Japanse Cardano-gemeenschap groei en onderwijs binnen het Cardano-ecosysteem is blijven stimuleren en we kunnen niet wachten om te zien hoe dit in de toekomst blijft groeien.

We willen ook een speciale dank uitspreken aan @AdaLegend626 en @kongsynft voor het schrijven van geweldige threads over dit onderwerp hier en hier.

Ander Cardano gerelateerd nieuws

 • We zijn blij te kunnen aankondigen dat de sessies van de top nu beschikbaar zijn op het YouTube-kanaal van de Foundation. U kunt de sessies nu op uw gemak bekijken en herbekijken om meer te weten te komen over de laatste ontwikkelingen en aankondigingen die tijdens de Summit werden gedeeld. Wij hopen dat u van de sessies geniet en ze informatief vindt. Bron

 • Tijdens de recente Summit waren we verheugd om sprekers en aanwezigen de potentiële voordelen en uitdagingen te zien bespreken van het gebruik van gedecentraliseerde technologie om financiële systemen te verbeteren. Een veilige en gedecentraliseerde technologie die voldoet aan de verwachtingen op het gebied van regelgeving heeft het potentieel om bestaande financiële systemen te verbeteren, vooral wanneer ze is uitgerust met een kerninfrastructuur die niet alleen veerkrachtig en schaalbaar is, maar ook gebouwd is met het oog op duurzaamheid.

 • Willen blockchainoplossingen echter de huidige financiële systemen werkelijk optimaliseren en robuuste toepassingen voor de toekomst bouwen, dan is het belangrijk dat een breed scala aan perspectieven in overweging wordt genomen. De Cardano Foundation gelooft dat het aangaan van open en inclusieve discussies over de rol van decentralisatie in financiële diensten kan helpen om vooruitgang en innovatie op dit gebied te stimuleren. Bron

 • The Fintech Times’ terugblik op de top en interview met Frederik Gregaard. Bron

Terugblik Cardano Summit 2022 - SPO Breakout Room

Tijdens de Cardano Summit 2022 hield de Cardano Foundation vijf speciale workshops - met in elke workshop een of meer sessies over verschillende onderwerpen.

Voor de workshop “Mastering the SPO Challenges” hadden we verschillende Stake Pool Operators en industrie-experts die presentaties gaven over onderwerpen als:

 • Hoe een Stake Pool effectief op de markt brengen - door This is Red Flag
 • CIP-procedure en hoe SPO’s kunnen helpen het netwerk te optimaliseren - door Matthias Benkort
 • Het effect van consensusontwerp op de gezondheid van permissievrije blockchains - door Universiteit van Zürich
 • Crypto-regelgeving - door Martin Hess (gerenommeerd advocaat financiële markten, gespecialiseerd in DLT binnen Zwitserland)
 • Duitsland ervaring met belastingmiddelen en juridische en veiligheidsbeste praktijken voor verpanding - door Chris Kulas
 • Netwerk Monitoring & Performance - Markus Guflar

Omdat deze breakout room een duidelijk opvallend succes was, met een constant hoge opkomst en betrokkenheid, hebben we een volledige samenvatting van het evenement op het Cardano Forum geplaatst. Om de volledige samenvatting te lezen, klik hier.

Cardano Reddit Top 10 meest besproken onderwerpen

Hieronder staan de meest geëngageerde onderwerpen op Reddit

Cardano Forum Top 10 Top Referred Topics

Onderwerpen die de meeste kliks hebben ontvangen van externe bronnen. (laatste 10 dagen)

Onderwerp / klikken

Onlangs gehouden Meetups

Andere meetups wereldwijd:

 • 28-29 september 2022 Token 2049 After Party: Cardano Pool Party in Singapore! Meer info
 • 29 september 2022 LATAM Community September Recap. Meer info
 • 8-9 oktober 2022 CNFT Con in Las Vegas. Meer info
 • 14-15 oktober 2022 Rare Bloom evenement in het Gaylord Rockies, Colorado. Meer info
 • 18-19 november 2022 O ScotFest: het tijdperk van Voltaire Meer info
 • 19 november 2022 Cardano Summit 2022 Kick-Off Community Event Berlijn Meer info
 • 19 november 2022 Cardano Summit 2022 Miami Event. Meer info
 • 20 november 2022 Cardano top 2022 Vancouver Meer info
 • 19-21 november 2022 Cardano Summit 2022. Meer info

Onlangs gehouden Ambassador Calls

 • 2 november 2022 Open Moderator Call
 • 9 november 2022 Open Meetup Organisatie Call
 • 9 november 2022 Open Content Creator Call
 • 10 november 2022 Speciaal: Oproep voor ambassadeurs - Cardano Summit 2022
 • 17 november 2022 Maandelijkse Ambassadeurs Call
 • 23 november 2022 Open Vertalers Oproep
 • 30 november 2022 Open Content Creator Call
 • 30 november 2022 Open Meetup Organisator Call

Tweewekelijkse CIP editor Meeting op Discord

Bent u geïnteresseerd in het bijwonen van CIP editor vergaderingen? Word lid van het Discord kanaal om meer te leren over deze interessante gemeenschap waar ideeën en aanbevolen veranderingen allemaal worden besproken.

Cardano Wiki

Cardano’s eUTXO-model uitleggen voor een vijfjarige

Cardano verschilt fundamenteel van Ethereum in zijn boekhoudmodel. Terwijl Cardano het uitgebreide UTXO-model (eUTXO) gebruikt, gebruikt Ethereum rekeningen. In dit artikel zullen we het verschil tussen deze benaderingen op een vereenvoudigde manier uitleggen.

Boekhoudkundig model

Je kunt een blockchain zien als een grootboek, een geschiedenis van de boekhouding geschreven door een boekhouder. Het grootboek is open, dus alle gegevens kunnen door alle accountants, maar ook door alle gebruikers op elk moment worden ingezien. In onze analogie stellen de boekhouders het netwerk voor. Stel je voor dat accountants in een bank zitten en benaderd worden door cliënten (gebruikers) die hen vragen boekingen (transacties) te doen. Alle accountants delen één grootboek dat zij gebruiken voor boekingen.

In blockchainnetwerken zijn de gebruikers eigenaar van de munten. Ook al staan de records in een grootboek, wanneer gebruikers naar de accountant komen met een verzoek om een record te wijzigen, moeten zij dat bevestigen met een duimafdruk (analogie met een digitale handtekening van een transactie). Stel je ADA- en ETH-munten voor als stukjes papier die gebruikers in een houten doos stoppen (portemonnees). De stukjes papier zitten fysiek in het grootboek en vormen samen de afzonderlijke pagina’s van het grootboek, maar dankzij de doos kunnen gebruikers ze bekijken en aan de boekhouder overhandigen als ze een wijziging in een record willen aanbrengen (een transactie versturen).

Cardano en Ethereum verschillen in de manier waarop de gegevens in het grootboek worden geschreven, en dus in de manier waarop klanten de munten houden.

Cardano werkt met ADA-munten vergelijkbaar met bankbiljetten, behalve dat de denominatie elke waarde kan zijn. Bijvoorbeeld 12 ADA, 3,5 ADA en 0,3 ADA. De gebruiker heeft 3 stukjes papier in zijn doos met deze waarden erop geschreven (hij heeft 3 UTXO’s). Dat is een totaal van 15,8 ADA. In tegenstelling tot Ethereum heeft Cardano de extra mogelijkheid dat er meerdere kleinere vakjes in de doos kunnen zitten die individuele stukjes papier bevatten (de kleinere vakjes staan voor blockchainadressen). Er kunnen meerdere stukjes papier in één kleinere doos zitten.

oxQNeikq2Yo83ghvqH5tGApT8LMO7-UNoOrf3x9OJZ9vEm88bkIotULZRABh9WTNf1HpvYwMHj27c6xRGkxBM1_Fq_Gvh5NMDO9QUrQPKXUGTXsf_blVJHivsgvDg0K92HyZkm5bnnqERrZRh9TMK5c

Als Alice 14 ADA naar Bob wil sturen, moet ze de boekhouder 2 stukken papier geven met 12 ADA en 3,5 ADA. De boekhouder maakt een nieuw stuk papier (een nieuwe UTXO) en schrijft daarop 14 ADA. Hij stopt dit papier in de doos van Bob. Vervolgens maakt hij nog een nieuw stuk papier met een waarde van 1,5 ADA, dat hij teruglegt in de doos van Alice.

Om het volledige artikel te lezen, klik > cardanians.io

Cardano-top 2022 in Buenos Aires

De Cardano Summit 2022 in Buenos Aires, georganiseerd door ADA Solar, Apolo Stake Pool en Latin Stake Pools, was een groot succes, met meer dan 120 aanwezigen die genoten van geweldige drankjes, sushi, muziek en gezelschap van de gemeenschap. Het evenement vond plaats in de chique wijk Puerto Madero en er was een lezing van de bekende intellectueel Naum Kliksberg over het universele basisinkomen. Deelnemers konden ook een 360°-video over de vijf tijdperken van Cardano als souvenir mee naar huis nemen. https://twitter.com/CardanoSolar/status/1597007998458941440

Tekst van Cardano-ambassadeur Martin Ungar

Spotlight voor door de gemeenschap gemaakte tools

Het [Developer Portal] (https://developers.cardano.org/) werd opgericht om een thuis te bieden aan ontwikkelaars die zich toeleggen op het bouwen van tools en diensten op Cardano. Op het platform kunnen ontwikkelaars niet alleen samenwerken aan projecten, maar ook hun werk presenteren.

Het Developer Portal wil een geloofwaardige bron worden waar gebruikers kunnen zoeken naar tools die aan hun behoeften voldoen.

Community projecten die al op mainnet draaien worden aangemoedigd om hun projecten toe te voegen aan het Developer Portal.

 • Shareslake De stabiele tak van Cardano. Een fiat-ondersteunde stablecoin voor Cardano mainnet en een heel Cardano-netwerk dat draait als een sidechain door de fiat-ondersteunde stablecoin in plaats van ADA. Implementeer dApps out of the box en gebruik Cardano technologie alsof je US dollars gebruikt.
 • TapTools Alles-in-één platform dat gratis token distributie, uitgebreide grafieken, NFT generatie en muntfacilitering biedt.
 • Carda Station Verken deze virtuele wereld op de maan met een avatar in het spel, en heb interactie met andere spelers via hangouts, spelletjes of evenementen.
 • Voteaire laat iedereen in het ecosysteem een poll aanmaken. Alle resultaten worden gewogen. Alle voorstellen en stemmen worden publiekelijk on-chain opgeslagen.

Netwerk inzichten

Feedback

Wij waarderen uw feedback en willen graag weten hoe u het lezen van onze Community Nieuwsbrief hebt ervaren. Neem even de tijd om feedback te geven:

Community Digest (external) Feedback

Hartelijk dank, en groeten van het Community Team!

1 Like