First half dutch translation IOHK article What the Byron reboot means for Cardano

FIRST HALF DUTCH TRANSLATION

Wat de Byron Reboot betekent voor Cardano

|De nieuwe code heeft veel voordelen voor het netwerk en voor de gebruikers van Daedalus terwijl wij voorbereidingen treffen voor Shelley.

30 Maart 2020

De Byron Reboot is een serie updates van meerdere componenten van het netwerk van Cardano.

Namelijk van de Cardano node, maar ook van de Cardano explorer, het wallet backend en de |Daedalus wallet zelf.

Het eerste deel van de Byron Reboot - een compleet nieuwe implementatie van de nodes - is al geactiveerd naar sommige relay nodes van het netwerk toe, en in de komende weken zullen we zien dat steeds meer core nodes van het netwerk en relays gaandeweg worden gemoderniseerd voor het nieuwe systeem. De gebruikers van Daedalus zullen de verbeteringen in de node gauw in het gebruik van Daedalus kunnen waarnemen.

Waarnm hebben we een reboot nodig?

Om ons voor te berreiden op de toekomst, en op Shelley.

Het was duidelijk dat de node die opgestart was in het Byron tijdperk maar een beperkte levensduur zou hebben.

De implementatie van de nieuwe node is helemaal opnieuw ontworpen en is er op gericht om niet alleen support te bieden aan de nieuwe kenmerken van Shelley, zoals delegatie en decentralisatie, maar ook voor wat verder de toekomst nog brengen mag aan nieuwe mogelijkheden.

Het verbeterde ontwerp is modulair en scheid de ledger, het consensus, en de netwerk componenten van de node. Op die manier is het mogelijk om aan elk deel apart te sleutelen, dingen te veranderen en te verbeteren zonder dat de andere delen er door aangetast worden.

De reboot is een belangrijke mogelijkheid geweest om evidence-based formal methods toe te passen en om elk individueel aspect van de node te testen.

Het was veel effektiever om alles ontnieuw te ontwerpen, dan om te proberen om al deze substantiele verbeteringen aan een bestaande code aan te brengen.

Alle kritieke elementen van de code zijn formeel gespecificeerd en de uiteindelijke implementatie is getest aan de hand van deze specificaties.

De basis kwaliteit en prestatie van de code zijn nu beduidend beter en in het algemeen ook robuuster. Bovendien is het nu veel makkelijker om in de toekomst de kwaliteit en de prestatie van de node te testen.

Wat houd het allemaal in?

De Cardano node is natuurlijk verbeterd, maar is er verder ook nog aan gewerkt om de Cardano Explorer te verbeteren en tevens het wallet backend en Daedalus zelf.

De nieuwe explorer is erop ontworpen om meer vriendelijk in de het gebruik te zijn, heeft ook een verbeterd visueel ontwerp en bied nu meer informatie aan.

Het verbeterde wallet backend en aanverwante artikelen die beter bekend staan als Adrestia maken het nu makkelijk voor exchanges en externe ontwerpers om met het netwerk van Cardano te werken door gebruik te kunnen maken van een verzameling van aparte en op zich zelf staande libraries.

De nieuwe extended API-s zijn specifiek ontworpen voor de vereisten van de exchanges en op deze manier kan ADA door nog meer platformen aangeboden worden.En tenslotte komt er een nieuwe en verbeterde release van |Daedalus…Deze release gaat support aanbieden voor de Yoroi wallet maar maakt ook het filteren van transakties mogelijk en het tegelijk op starten van . meerdere wallets. Verder zijn er verbeteringen uitgevoerd aan algemene prestatie niveau van de wallet.