Rezumat: Prezentare general─â de Charles Hoskinson ­čçĚ­čç┤

Introducere

Cardano este un protocol de genera╚Ťia a treia, construit s─â fie scalabil, interoperabil ╚Öi sustenabil.

Este viziunea echipei din spatele său despre cum să ducem criptovalutele de la primul milion până la primul miliard de utilizatori.

Este construit prin evalu─âri inter pares, cu standarde ├«nalte de asigurare a calit─â╚Ťii, de o echip─â interna╚Ťional─â extins─â.

1) Scalabilitate

 • Tranzac╚Ťii pe secund─â
 • Re╚Ťea
 • Date la scar─â larg─â

2) Interoperabilitate

 • Comunicare ├«ntre criptovalute
 • Comunicare ├«ntre spa╚Ťiul criptovalutelor ╚Öi b─ânci

3) Sustenabilitate

 • Cum pl─âtim pentru dezvoltarea ulterioar─â?
 • ├Äncotro ar trebui s─â ne ├«ndrept─âm?

Scalabilitate

ÔÇťCe ├«ncerc─âm s─â facem este s─â g─âsim c─âi de rezolvare a acestor probleme (de scalabilitate) ├«ntr-un mod foarte elegant, ╚Öi anume: pe m─âsur─â ce ad─âug─âm persoane re╚Ťelei, s─â ob╚Ťinem ├«n mod natural mai multe tranzac╚Ťii pe secund─â, s─â ob╚Ťinem mai multe resurse ├«n re╚Ťea, iar ├«n cele din urm─â vom ob╚Ťine o capacitate global─â de stocare a datelor mai mare f─âr─â s─â ne compromitem modelul de securitate.ÔÇŁ

1) Tranzac╚Ťii pe secund─â

 • Protocolul Ouroboros de tip ÔÇ×Dovad─â de participa╚ŤieÔÇŁ (video) este proiectat modular.

Protocolul ├«mparte timpul ├«n epoci ╚Öi selecteaz─â o parte interesat─â aleatorie ca lider de slot, care ├«ndepline╚Öte acela╚Öi rol ca minerii pentru Bitcoin. Dar un lider de slot nu trebuie s─â sus╚Ťin─â un singur bloc ╚Öi o singur─â re╚Ťea, ci poate sus╚Ťine mai multe blocuri ╚Öi mai multe re╚Ťele (cu procesarea ├«n paralel a tranzac╚Ťiilor).

Se inten╚Ťioneaz─â ca Ouroboros s─â utilizeze o schem─â de semn─âturi impenetrabil─â pentru calculatoarele cuantice (pe parcursul lui 2018).

2) Re╚Ťea

 • RINA: Arhitectura recursiv─â inter-re╚Ťele (Recursive Internetwork Architecture)

Un lan╚Ť de date (blockchain) este ca un calculator distribuit, iar protocolul TCP/IP nu este neap─ârat adecvat acestui scop.

RINA e un mod mai bun de structurare a re╚Ťelelor, care ofer─â tipuri similare de confiden╚Ťialitate / transparen╚Ť─â ╚Öi garan╚Ťiile de scalabilitate pe care te-ai a╚Ötepta s─â le ob╚Ťii de la TCP/IP.

Se lucreaz─â ├«nc─â la integrarea RINA ├«n ecosistemul Cardano, care a fost realizat─â par╚Ťial ├«n 2018 ╚Öi va fi complet─â ├«n jurul lui 2019.

3) Date la scar─â larg─â

 • Parti╚Ťionare

Un utilizator nu are o copie complet─â a lan╚Ťului de date, ci o bucat─â a lan╚Ťului printre multe alte buc─â╚Ťi; toate aceste buc─â╚Ťi se pot ├«mbina ├«ntre ele. La nivel global, se ob╚Ťine acela╚Öi nivel de garan╚Ťie ╚Öi securitate.

 • Lan╚Ťuri laterale

Crearea unei reprezent─âri comprimate a unui lan╚Ť de date ╚Öi crearea interoperabilit─â╚Ťii ├«ntre lan╚Ťuri cu un nivel ├«nalt de siguran╚Ť─â, chiar dac─â dovezile sunt de dimensiuni mici (kB/MB).

Interoperabilitate

ÔÇ×S─â spunem c─â e╚Öti o companie criptovalutar─â ╚Öi emi╚Ťi un token de tip ERC-20 [ÔÇŽ] str├óng├ónd echivalentul a milioane de dolari ├«n Ether. Drept companie cu un cont bancar, ├«ncepi s─â vinzi acel Ether ╚Öi s─â faci depuneri ├«n contul t─âu bancar. Prima ├«ntrebare pe care ╚Ťi-o vor pune va fi de unde ai ob╚Ťinut aceste milioane de dolari? [ÔÇŽ] De la cine? Cine sunt clien╚Ťii t─âi? ╚śi r─âspunzi c─â sunt oameni de pe Internet - din p─âcate, acesta nu este deloc un r─âspuns bun.ÔÇŁ

1) Comunicare între criptovalute

 • ├Än prezent, pentru Ethereum ╚Öi Bitcoin este foarte greu s─â se ├«n╚Ťeleag─â ├«ntre ele.

Schimburile atomice sau lan╚Ťurile laterale ofer─â abilitatea de a afla dac─â o tranzac╚Ťie este legitim─â sau nu.

Trebuie s─â putem afla acest lucru ├«ntr-un mod comprimat, f─âr─â a de╚Ťine o copie complet─â a lan╚Ťului de date, deoarece criptovalutele devin tot mai voluminoase.

Lucrarea despre lan╚Ťurile laterale ale Cardano abordeaz─â moduri de generare a dovezilor ├«n lumea ÔÇ×dovezilor de participa╚ŤieÔÇŁ.

Scopul este construirea unui Internet al lan╚Ťurilor de date (Internet of blockchains).

Urm─âre╚Öte prezentarea pe tabl─â a lan╚Ťurilor laterale aici.

2) Comunicare ├«ntre spa╚Ťiul criptovalutelor ╚Öi b─ânci

ÔÇ×Dac─â avem succes (cu latura interoperabilit─â╚Ťii), putem ├«ntr-adev─âr s─â ne g├óndim la Cardano ca lipiciul care s─â faciliteze Internetul lan╚Ťurilor de date. Bitcoin poate r─âm├óne ca Bitcoin, Ethereum poate r─âm├óne ca Ethereum, Ripple poate r─âm├óne ca Ripple, iar b─âncile nu trebuie s─â schimbe mare lucru, dar Cardano ofer─â aceast─â punte necesar─â, care nu este centralizat─â ╚Öi nici fragil─â, ci este o re╚Ťea descentralizat─â ╚Öi d─â na╚Ötere acestei minunate ere noi a interoperabilit─â╚Ťii.ÔÇŁ

 • Metadate

Metadatele sunt povestea din spatele tranzac╚Ťiei (unde ai cheltuit / pe ce ai cheltuit / cui i-ai dat). Ele permit aranjarea tranzac╚Ťiilor ├«ntr-o ierarhie a riscului. Aceste informa╚Ťii sunt extrem de personale, private, iar ├«ntr-un lan╚Ť de date informa╚Ťiile ar fi permanent la dispozi╚Ťia publicului larg.

Cardano vrea s─â determine unde, c├ónd ╚Öi cum se pot pune metadatele ├«ntr-un lan╚Ť de date, pentru a se ├«nscrie ├«n criteriile unui audit, a beneficia de imutabilitate ╚Öi de marcare temporal─â ├«n mod responsabil.

 • Atribuire

Este vorba despre identitatea celor implica╚Ťi ├«n tranzac╚Ťie. Trebuie s─â ╚Ötim de unde provin banii ╚Öi unde se duc. ├Än prezent nu avem un mod bun de a identifica persoanele. Cardano exploreaz─â cum ╚Öi c├ónd putem folosi mecanisme criptografice pentru a ne identifica. Acest lucru poate fi folosit ├«ntr-un mod foarte elegant ╚Öi lejer c├ónd indivizilor li se solicit─â s─â ofere o atribuire a tranzac╚Ťiilor.

 • Conformitate

Îmbină lucruri precum:

KYC = Cunoa╚Öte-╚Ťi clientul
AML = Combaterea sp─âl─ârii banilor
ATF = Finan╚Ťare antiterorism

Acestea sunt aspecte neluate ├«n considerare ├«n spa╚Ťiul criptovalutelor, dar reprezint─â bazele oric─ârei institu╚Ťii financiare.

Cardano vrea s─â g─âseasc─â un echilibru s─ân─âtos pentru ca metadatele ╚Öi conformitatea s─â se ob╚Ťin─â de la caz la caz ╚Öi voluntar. C├ónd cineva din spa╚Ťiul criptovalutelor vrea s─â fac─â afaceri ├«n lumea tradi╚Ťional─â, va avea posibilitatea de a transpune tranzac╚Ťia dintr-una cu criptovalut─â ├«ntr-una pe care o banc─â o poate recunoa╚Öte ╚Öi cu care poate lucra confortabil.

Sustenabilitate

1) Cum pl─âtim pentru dezvoltarea ulterioar─â?

Cunoa╚Ötem dou─â metode uzuale de finan╚Ťare.

Prima este modelul patronajului (pentru detalii, urm─âre╚Öte ├«nregistrarea video). Acesta va duce la centralizarea puterii ├«n m├óinile c├ótorva persoane, care vor dori s─â modifice protocolul ├«ntr-o anumit─â direc╚Ťie.

A doua este modelul ICO (ofert─â monetar─â ini╚Ťial─â). Acesta este ca un impuls de energie ╚Öi ofer─â un capital bogat la ├«nceput; este finit ╚Öi ├«n cele din urm─â capitalul se epuizeaz─â.

 • Putem construi un sistem cu o trezorerie?

Trezoreria este un cont bancar descentralizat, finan╚Ťat prin intermediul sistemului. Va exista o participa╚Ťie democratic─â conectat─â la sistem, care va permite p─âr╚Ťilor interesate s─â ├«nceap─â discu╚Ťii despre priorit─â╚Ťi, ╚Öi anume, care voturi ar trebui s─â fie finan╚Ťate. Deci, dac─â o persoan─â vrea s─â lucreze la Cardano (de exemplu, un programator, un specialist ├«n marketing sau un cercet─âtor), poate s─â depun─â un vot, iar p─âr╚Ťile interesate pot vota. Dac─â votul este aprobat, trezoreria se va deschide pentru plat─â.

Acest sistem este robust, fiindc─â are o modalitate de a reumple continuu trezoreria. Este direct propor╚Ťional cu influen╚Ťa global─â a dimensiunilor valutei, deci, pe m─âsur─â ce valuta cre╚Öte, va avea din ce ├«n ce mai multe resurse la dispozi╚Ťie, care la r├óndul lor pot fi utilizate pentru a dezvolta valuta.

 • Acesta este un demers extraordinar

Avem nevoie de:

 • un sistem de vot adecvat ╚Öi echitabil
 • stimulente pentru a vota ╚Öi a participa, care s─â ofere no╚Ťiunea c─â acest sistem este un bun comun
 • un sistem de vot u╚Öor ╚Öi constructiv; voturile rezonabile au ├«nt├óietate, dar guvernarea centralizat─â nu este necesar─â
 • Sistemul de vot

Va fi o variant─â modificat─â a democra╚Ťiei lichide, combinat─â cu un model de trezorerie cu stimulente.

Pentru mai multe informa╚Ťii, urm─âre╚Öte ├«nregistrarea video.

2) Încotro ar trebui să ne îndreptăm?

O criptovalută nu este statică, ea trebuie să fie capabilă de schimbare; în general, aceasta se realizează prin bifurcări slabe sau tari (soft/hard forks).

Prin urmare, cum putem modifica un lan╚Ť f─âr─â s─â ├«l rupem?

O analogie bun─â este constitu╚Ťia unei ╚Ť─âri: dac─â dore╚Öti s─â o modifici, o po╚Ťi face printr-un consens universal dificil, f─âr─â a ├«nc─âlca acea constitu╚Ťie.

Adop╚Ťia Cardano

Cu un sistem de trezorerie pentru aprobarea voturilor, poate Cardano s─â ia ├«n considerare propunerile de ├«mbun─ât─â╚Ťire?

Oricine poate face o propunere de ├«mbun─ât─â╚Ťire; va exista un proces pe care o asemenea persoan─â ├«l va putea urma, pentru a permite re╚Ťelei s─â voteze dac─â propunerea ar trebui ratificat─â. Acesta ar trebui s─â fie un proces lent, sistematic, bine chibzuit, care s─â cear─â timp ╚Öi efort, cu praguri tot mai mari ├«nainte de eventuala adop╚Ťie.

Po╚Ťi ad─âuga ├«mbun─ât─â╚Ťiri ╚Öi complet─âri mai jos.

7 Likes

Hi @Alexandra nice to see more translations! :grin:
You can create a romanian flag with :romania:

flags

2 Likes

Done, thanks a lot :slight_smile:.