:greek: Πώς να είστε ασφαλείς στο διαδίκτυο; - Προσοχή στις απάτες κρυπτογράφησης!

Original article

Η επαγρύπνηση και η ασφάλεια στο διαδίκτυο είναι σημαντική, ειδικά στο χώρο των κρυπτονομισμάτων και του Blockchain!

Πρόσφατα, υπήρξαν αναφορές σχετικά με αξιωματούχους και πρεσβευτές που παριστάνονται σε διάφορες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.
Προηγουμένως υπήρχαν επίσης αναφορές σχετικά με άτομα που έχασαν ADA που προκλήθηκαν από την εγκατάσταση πλαστών πορτοφολιών Daedalus για κινητά, την πρόσβαση σε απάτες/ψεύτικους ιστότοπους που προσποιούνται ότι συνδέονται με το Cardano (Foundation) ή το άνοιγμα συνδέσμων από ύποπτα άμεσα μηνύματα στο Telegram σχετικά με ενημερώσεις του Daedalus. Η κοινότητα του Cardano θα πρέπει να γνωρίζει αυτές τις πιθανές απάτες και να φροντίζει να παραμένει ασφαλής στο διαδίκτυο.

Έχετε υπόψη σας ότι:

:no_mobile_phones: Δεν υπάρχει Daedalus για κινητά τηλέφωνα για το Apple Appstore ή το Android Google Playstore.

 • Το επίσημο πορτοφόλι Daedalus είναι διαθέσιμο μόνο σε windows, mac & linux και μπορεί να μεταφορτωθεί μόνο από την επίσημη ιστοσελίδα του: https://daedaluswallet.io/
 • Αν θέλετε ένα πορτοφόλι για κινητά για το ADA σας, παρακαλούμε κατεβάστε το επίσημο Yoroi από το Google Playstore (Android) ή από το App Store (iOS)

:x: Παρακαλούμε μην κάνετε κλικ σε συνδέσμους από οποιοδήποτε ανεπίσημο άμεσο μήνυμα που ισχυρίζεται ότι προέρχεται από το Cardano Foundation, το IOHK, το Emurgo ή το Daedalus.

 • Το έργο Cardano και οι οργανισμοί του δεν θα παραδώσουν ποτέ επίσημες ανακοινώσεις σε μεμονωμένους χρήστες μέσω άμεσων μηνυμάτων (DM). Οι ενημερώσεις θα δημοσιεύονται μέσω των επίσημων λογαριασμών μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τους ιστότοπους. Επίσης, δεν θα σας ζητήσουμε ποτέ να στείλετε τα χρήματά σας σε DM ή οπουδήποτε αλλού.
 • Εάν συναντήσετε ύποπτα μηνύματα, ιστότοπους ή λογαριασμούς, παρακαλούμε να τα αναφέρετε στο report@cardano.org.

Εργαλεία για την ασφάλεια του υπολογιστή σας
Ποια είναι μερικά από τα συνιστώμενα εργαλεία που μπορώ να χρησιμοποιήσω για να βοηθήσω στην ασφάλεια του υπολογιστή μου; Ελέγξτε το από την ιστοσελίδα υποστήριξης του IOHK .

Συμβουλές για να είστε ασφαλείς στο διαδίκτυο:
Όταν ασχολείστε με οποιοδήποτε είδος μεταφοράς κεφαλαίων ή/και διαπραγμάτευσης του Cardano Ada ή οποιουδήποτε άλλου κρυπτονομίσματος, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές ασφαλείας που συνιστούμε:

 • Χρησιμοποιήστε καλή κρίση και κριτική σκέψη όταν χρησιμοποιείτε έναν ιστότοπο/μια υπηρεσία - αν φαίνεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, μάλλον είναι και πάντα να ελέγχετε τη διεύθυνση URL! Παρακαλούμε δείτε παρακάτω μια λίστα με τους επίσημους ιστότοπούς μας.
 • Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε τα επίσημα πορτοφόλια Daedalus για Windows, Mac ή Linux, τα οποία μπορείτε να κατεβάσετε μόνο από τον επίσημο ιστότοπο: https://daedaluswallet.io
 • Παρακαλείστε να είστε ενήμεροι για τις ψεύτικες/απατηλές εφαρμογές smartphone. Προς το παρόν δεν υπάρχουν διαθέσιμα επίσημα πορτοφόλια Daedalus για Android ή iOS.
 • Εμείς, ή οποιοσδήποτε από τους οργανισμούς/προσωπικό που συνδέονται με την Cardano, δεν θα σας ζητήσουμε ποτέ να μας στείλετε Ada ή άλλα κρυπτονομίσματα. Παρακαλούμε να είστε ενήμεροι για απάτες όπως αυτή που έχουν εμφανιστεί στο Facebook, στο Twitter και σε άλλες κοινωνικές πλατφόρμες.
 • Μην αποκαλύπτετε τα στοιχεία του υπολοίπου ή του χαρτοφυλακίου σας στο διαδίκτυο. Αυτό μπορεί να σας κάνει στόχο για χάκερς.
 • Μην βιάζεστε να κάνετε τίποτα, συχνά αρκεί να κάνετε μια μικρή διαδικτυακή έρευνα που μπορεί να αποκαλύψει μια απάτη ή κάτι που έχει επισημανθεί από την κοινότητα.
 • Διαβάστε τη “Συμβουλή ασφαλείας” για τον Daedalus εδώ.
  Τέλος, αν έχετε υποψίες ή θέλετε να αναφέρετε μια απάτη, στείλτε μας αμέσως email στη διεύθυνση report@cardano.org. Ως επίσημος οργανισμός της Cardano, μπορούμε συχνά να ασκήσουμε αυξημένη πίεση σε τρίτα μέρη για να σταματήσουν τις απάτες. Η πρώτη μας ενέργεια θα είναι να επικοινωνήσουμε απευθείας με τον πάροχο φιλοξενίας, τον καταχωρητή domain ή την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης. Βασιζόμαστε επίσης στην κοινότητα που αναφέρει αυτές τις απάτες απευθείας στα τρίτα μέρη, οπότε παρακαλούμε να αναφέρετε τυχόν απάτες απευθείας στο σχετικό μέρος.

Επίσημοι ιστότοποι της Cardano:

Hi!

Which language is this?

Thx

Hello, its in Greek