🇸🇰 Ako Cardano chápe umelá inteligencia?

Ako Cardano chápe umelá inteligencia?

V oblasti umelej inteligencie (AI) sme dosiahli veľký pokrok. S umelou inteligenciou sa môžete rozprávať rovnako ako s ľudským náprotivkom. Výhodou AI je, že dokáže rýchlo nájsť informácie na internete a použiť ich na odpoveď. Namiesto toho, aby ste sami hľadali odpoveď v článku, AI nájde odpoveď za vás. Spýtajme sa nástroja ChatGPT, čo si myslí o Cardano a kryptomenách všeobecne.

TLDR:

• AI odpovedala, že blockchain má svetlú budúcnosť v mnohých oblastiach.
  • AI odpovedala, že Ouroboros je rešpektovaný a široko používaný konsenzus PoS.
  • AI dokáže porovnať decentralizáciu Bitcoin, Ethereum a Cardano.
  • Pýtali sme sa na NFT a stablecoiny.

Poďme sa porozprávať

Mohol by som vám opísať, čo je ChatGPT, ale v skutočnosti sa môžem spýtať priamo AI. Pýtam sa na prvú otázku.

[ME] Ako by si opísal sám seba a kto ťa vytvoril?

• [ChatGPT] Som veľký jazykový model vycvičený výskumnou organizáciou OpenAI, ktorá pracuje na rozvoji umelej inteligencie. Konkrétne som model strojového učenia, ktorý bol vycvičený na súbore údajov s textom z rôznych zdrojov s cieľom naučiť sa generovať text podobný ľudskému. Vytvoril ma tím výskumníkov a inžinierov v OpenAI, ktorí ma vyvinuli a vycvičili pomocou pokročilých techník strojového učenia. Som navrhnutý tak, aby som dokázal porozumieť a generovať text spôsobom, ktorý je podobný tomu, ako by to robil človek, a neustále sa učím a zlepšujem svoj výkon.*

Teraz už viete, s kým sa budeme rozprávať, a môžeme sa rovno vrhnúť na kryptomeny a Cardano. Niektoré odpovede skrátime, pretože umelá inteligencia generuje pomerne dlhé odpovede na abstraktné otázky. S umelou inteligenciou sa však môžete porozprávať sami.

[Ja] Aká je budúcnosť technológie blockchain?

• [ChatGPT] Technológia blockchain má potenciál spôsobiť revolúciu v mnohých odvetviach tým, že poskytuje bezpečný a transparentný spôsob ukladania a prenosu údajov a aktív. V budúcnosti je pravdepodobné, že technológia blockchain sa bude naďalej prijímať a integrovať do čoraz väčšieho počtu oblastí, ako sú financie, riadenie dodávateľského reťazca a hlasovacie systémy.*

Jednou z potenciálnych oblastí rastu technológie blockchain je používanie inteligentných zmlúv, čo sú samovykonateľné zmluvy s podmienkami dohody medzi kupujúcim a predávajúcim, ktoré sú zapísané priamo v riadkoch kódu. Inteligentné zmluvy majú potenciál zefektívniť a automatizovať mnohé obchodné procesy, čím sa stanú rýchlejšími, efektívnejšími a bezpečnejšími. dApps majú potenciál narušiť tradičné obchodné modely tým, že umožňujú interakcie medzi partnermi a umožňujú používateľom zachovať si kontrolu nad svojimi údajmi a majetkom.

[Ja] Čo si myslíte o konsenze Ouroboros PoS, ktorý sa používa v Cardane?

• [ChatGPT] Ouroboros je vysoko efektívny algoritmus PoS, ktorý je navrhnutý tak, aby poskytoval bezpečný a decentralizovaný spôsob dosahovania konsenzu o stave blockchainu Cardano. Má niekoľko kľúčových vlastností, ktoré ho robia jedinečným, vrátane použitia bezpečnej overiteľnej náhodnej funkcie (VRF) na výber validátorov a podpory čiastočného delegovania, ktoré umožňuje používateľom delegovať svoje práva na stávkovanie na inú stranu bez toho, aby previedli vlastníctvo svojich tokenov.*

Ouroboros je celkovo uznávaný a široko používaný konsenzuálny algoritmus PoS, ktorý sa ukázal ako účinný pri udržiavaní bezpečnosti a decentralizácie blockchainu Cardano.

[Ja] A čo bezpečnosť Proof-of-Stake a Proof-of-Work s ohľadom na dlhodobú udržateľnosť?

• [ChatGPT] PoW sa vo všeobecnosti považuje za bezpečný, ale môže byť náročný na zdroje a nemusí byť taký energeticky efektívny ako iné mechanizmy konsenzu. Jedným z potenciálnych problémov PoW z hľadiska dlhodobej udržateľnosti je riziko centralizácie, keďže ťažiarom s výkonnejším a efektívnejším hardvérom môže vzniknúť výhoda oproti ostatným, čo vedie ku koncentrácii ťažobnej sily v rukách niekoľkých veľkých hráčov.*

PoS sa vo všeobecnosti považuje za energeticky efektívnejší ako PoW, pretože nevyžaduje, aby ťažiarov vykonávali výpočtovo náročnú prácu. Systémy PoS však môžu byť zraniteľné voči útokom, pri ktorých útočník kontroluje veľké množstvo vsadenej kryptomeny a používa ju na manipuláciu procesu konsenzu.

• Medzi ďalšie faktory, ktoré môžu ovplyvniť dlhodobú udržateľnosť a rozpočet na bezpečnosť blockchainovej siete, patrí návrh systému, veľkosť a rozloženie siete a celková úroveň podpory a prijatia zo strany používateľov a vývojárov.*

[Ja] Popíš problém bezpečnostného rozpočtu a akú hrozbu predstavuje pre blockchainovú sieť.

• [ChatGPT] Problém bezpečnostného rozpočtu sa týka kompromisu medzi úrovňou bezpečnosti blockchainovej siete a zdrojmi (napr. elektrická energia, hardvér a iné náklady), ktoré sa investujú do udržiavania tejto bezpečnosti.*

• Hrozba pre blockchainovú sieť vyplývajúca z problému bezpečnostného rozpočtu spočíva v tom, že ak bezpečnostný rozpočet nie je dostatočný na udržanie požadovanej úrovne bezpečnosti, sieť môže byť zraniteľnejšia voči útokom. Napríklad, ak je útočník schopný kontrolovať väčšinu ťažobného výkonu v PoW blockchaine alebo veľkú časť stavených tokenov v PoS blockchaine, môže byť schopný zmeniť blockchain a ohroziť integritu siete.*

[Ja] Porovnajte decentralizáciu Bitcoin, Ethereum a Cardano.

• [ChatGPT] Bitcoin, Ethereum a Cardano sú decentralizované blockchainové siete, čo znamená, že fungujú bez potreby centrálnej autority.*

Bitcoin sa považuje za jeden z najviac decentralizovaných blockchainových systémov, pretože má veľkú a distribuovanú sieť uzlov a vysokú úroveň prijatia a podpory zo strany používateľov a vývojárov. Vyskytli sa však obavy z potenciálnej centralizácie v sieti Bitcoin, keďže malý počet ťažobných bazénov kontroluje značnú časť ťažobného výkonu a do kódovej základne jadra Bitcoinu prispieva obmedzený počet vývojárov.

Ethereum je tiež decentralizovaná blockchainová sieť, ale používa iný mechanizmus konsenzu známy ako proof-of-work (PoW). Ethereum má veľkú a distribuovanú sieť uzlov a v porovnaní s Bitcoinom má rozmanitejšiu a decentralizovanejšiu komunitu vývojárov. Podobne ako v prípade Bitcoinu sa však vyskytli obavy z potenciálnej centralizácie v sieti Ethereum, keďže malý počet ťažobných bazénov kontroluje značnú časť ťažobného výkonu.

Cardano je decentralizovaná blockchainová sieť, ktorá používa konsenzuálny mechanizmus proof-of-stake (PoS) známy ako Ouroboros. Cardano má veľkú a distribuovanú sieť uzlov a má decentralizovanú štruktúru riadenia, ktorá umožňuje zainteresovaným stranám zúčastňovať sa na rozhodovacom procese. Cardano je tiež navrhnuté tak, aby podporovalo škálovateľnosť a interoperabilitu, čo môže pomôcť zvýšiť celkovú decentralizáciu siete. Úroveň decentralizácie v sieti Cardano však môže byť ovplyvnená celkovou distribúciou a vlastníctvom vsadených tokenov.

[Ja] Urobili ste chybu. Ethereum používa Proof-of-Stake od roku 2022. Aká je teraz decentralizácia Etherea?

• [ChatGPT] Ďakujem za upozornenie na chybu v mojej predchádzajúcej odpovedi. Máte pravdu, že Ethereum od roku 2021 používa konsenzuálny mechanizmus proof-of-stake (PoS) s názvom Ethereum 2.0 (známy aj ako “Eth2” alebo “Beacon Chain”).*

• Od prechodu na Ethereum 2.0 sa decentralizácia siete Ethereum v niektorých ohľadoch zlepšila. Konsenzuálny mechanizmus PoS sa všeobecne považuje za energeticky efektívnejší ako mechanizmus proof-of-work (PoW) a môže byť aj menej zraniteľný voči centralizácii, keďže sa pri overovaní transakcií nespolieha na ťažiarov so špecializovaným hardvérom. Okrem toho je systém Ethereum 2.0 navrhnutý tak, aby podporoval škálovateľnosť a interoperabilitu, čo môže pomôcť zvýšiť celkovú decentralizáciu siete.*

[Ja] Má technológia NFT budúcnosť, alebo je to len hype?

• [ChatGPT] Je ťažké povedať, či sa technológie NFT stanú všeobecne rozšírenými, alebo sú len prechodným trendom. Predstavujú však zaujímavú a potenciálne prevratnú technológiu, ktorú sa oplatí sledovať.*

[Ja] Aká je budúcnosť stablecoinov?

• [ChatGPT] Majú poskytovať výhody kryptomien, ako sú rýchle a lacné transakcie a väčšia finančná dostupnosť, a zároveň sa vyhnúť volatilite, ktorá sa často spája s tradičnými kryptomenami, ako sú Bitcoin a Ethereum.

Budúcnosť stablecoinov je ťažké predpovedať, ale je pravdepodobné, že budú aj naďalej zohrávať významnú úlohu na trhu kryptomien. Stablecoiny si už získali široké prijatie a používajú sa na rôzne účely vrátane poskytovania stabilného uchovávania hodnoty, uľahčovania cezhraničných platieb a umožnenia používania decentralizovaných finančných aplikácií (DeFi).

• Napriek týmto výzvam je pravdepodobné, že stablecoiny sa budú v budúcnosti naďalej vyvíjať a získavať si prijatie, pretože ponúkajú množstvo potenciálnych výhod pre používateľov a vývojárov.*

[Ja] Aká je komunita Cardano?

• [ChatGPT] Z hľadiska veľkosti a aktivity patrí komunita Cardano medzi väčšie a aktívnejšie komunity blockchainu.*

• Celkovo je komunita Cardano živou a aktívnou skupinou jednotlivcov, ktorí sú nadšení potenciálom blockchainu a projektu kryptomeny Cardano. Členovia komunity sa často zúčastňujú na online fórach, stretnutiach a podujatiach, kde diskutujú o najnovšom vývoji v ekosystéme Cardano a vymieňajú si nápady a osvedčené postupy.*

Záver

Mohli by sme sa rozprávať dlho, ale lepšie bude, ak si to vyskúšate sami. Neberte odpovede ako konečnú pravdu. Umelá inteligencia len pracuje s textami, ktoré nájde na internete, a spracováva ich do odpovedí. AI nie je schopná porozumieť zložitejším textom a dokázať ich pravdivosť. AI je dobrá pri hľadaní starších faktov, ale nie je taká dobrá pri predpovedaní budúcnosti. AI určite nevymyslí nič nové, ale môže vám pomôcť rýchlo nájsť odpovede o aktuálnych poznatkoch. Ak ste programátor, porozprávajte sa s AI aj na túto tému. Budete príjemne prekvapení.

V odvetví blockchainu sa niekedy objavujú zavádzajúce názory alebo nereálne predstavy o budúcnosti. AI dokáže nájsť hlavné názory a spracovať ich do odpovede. Budúcnosť môže byť iná, ako si dnes väčšina ľudí myslí, a AI vám nemôže pomôcť pozrieť sa za roh. To je jeden z dôvodov, prečo zatiaľ nedokáže nahradiť človeka v niektorých činnostiach. Verím, že ste si všimli chyby, ktorých sa AI dopustila pri reakcii na decentralizáciu Etherea.

Skúsme položiť AI poslednú otázku o budúcnosti. Dokáže Cardano bankovať nebankové subjekty?

Cardano by potenciálne mohlo zohrávať úlohu pri poskytovaní finančných služieb nebankovým subjektom prostredníctvom používania inteligentných kontraktov a decentralizovaných aplikácií. Tieto nástroje by sa mohli použiť napríklad na vytvorenie finančných produktov alebo služieb, ktoré sú dostupné pre jednotlivcov bez tradičných bankových účtov alebo úverovej histórie.

(Napísal @Cardanians.io) - preklad @Martin.M
Pôvodný článok: How does artificial intelligence understand Cardano? | Cardano Explorer (cexplorer.io)