🇬🇷 Συνεργασια Empowa και World Mobile

Συνεργασια Empowa και World Mobile

Καταπολέμηση της στεγαστικής κρίσης και γεφύρωση του ψηφιακού χάσματος στη Μοζαμβίκη

Η Empowa είναι ενθουσιασμένη που μοιράζεται τη συνεργασία τους με την World Mobile, η οποία επιδιώκει να καταπολεμήσει την υπάρχουσα στεγαστική κρίση και να γεφυρώσει το ψηφιακό χάσμα στη Μοζαμβίκη. Δουλεύουμε μαζί για το πρώτο μας συλλογικό έργο στη Beira της Μοζαμβίκης, το οποίο ανυπομονούμε να το μοιραστούμε με όλους πολύ σύντομα! Ωστόσο, για να παρέχει κάποιο πλαίσιο γύρω από το ταξίδι που ξεκινάμε, αυτό το αρθρο θα επικεντρωθεί στην κοινοποίηση ορισμένων λεπτομερειών σχετικά με τις διάφορες θεμελιώδεις προκλήσεις και τις ευκαιρίες RealFi που υπάρχουν επί του παρόντος στη Μοζαμβίκη.

Απραγματοποίητο δυναμικό

Η Παγκόσμια Τράπεζα περιγράφει τη Μοζαμβίκη ως μια χώρα προικισμένη με άφθονη καλλιεργήσιμη γη, νερό, ενέργεια, ορυκτούς πόρους και πρόσφατα ανακαλυφθέν φυσικό αέριο στα ανοιχτά. Η χώρα έχει τρία, βαθιά λιμάνια. και ένα σχετικά μεγάλο δυναμικό εργατικού δυναμικού. Βρίσκεται σε στρατηγική τοποθεσία με τέσσερις από τις έξι χώρες με τις οποίες συνορεύει να είναι μεσόγεια και, ως εκ τούτου, εξαρτάται από τη Μοζαμβίκη ως αγωγό προς τις παγκόσμιες αγορές.

Παρά τα παραπάνω φυσικά πλεονεκτήματα, η Μοζαμβίκη παραμένει μια από τις φτωχότερες και πιο επηρεασμένες από το κλίμα χώρες στον κόσμο.

Ένας σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει σε αυτή τη φτώχεια είναι οι συστημικές αποτυχίες του χρηματοπιστωτικού τομέα, τις οποίες αντιμετωπίζει η Empowa, και η έλλειψη συνδεσιμότητας, ένα πρόβλημα που επιλύει η World Mobile. Και οι δύο αυτοί παράγοντες συνέβαλαν στον αποκλεισμό πολλών Μοζαμβικανών τόσο από την οικονομική δραστηριότητα όσο και από την παγκόσμια οικονομία.

Η Στεγαστική Κρίση της Μοζαμβίκης

Ο πληθυσμός της Μοζαμβίκης είναι σήμερα 31 εκατομμύρια, αλλά υπάρχουν μόνο 600 στεγαστικά δάνεια στη χώρα. Το φθηνότερο διαθέσιμο σπίτι στην επίσημη αγορά κοστίζει 55.000 $.

Η χρηματοδότηση στεγαστικού δανείου είναι σχεδόν αδύνατο να εξασφαλιστεί, με επιτόκια να κυμαίνονται μεταξύ 20 – 30%. Αυτό σημαίνει ότι η ιδιοκτησία κατοικίας είναι προσιτή μόνο για το κορυφαίο 1% του πληθυσμού. Τα πράγματα ομως ειναι χειρότερα, η Μοζαμβίκη επηρεάζεται επίσης άσχημα από την κλιματική αλλαγή με τους κυκλώνες να είναι σχεδόν ετήσιο φαινόμενο. Ένα πρόσφατο παράδειγμα αυτού είναι ο κυκλώνας Idai που ήταν ένας από τους χειρότερους τροπικούς κυκλώνες που έχουν καταγραφεί που έχουν επηρεάσει την Αφρική. Η μακρόχρονη καταιγίδα προκάλεσε καταστροφικές ζημιές και ανθρωπιστική κρίση στη Μοζαμβίκη, τη Ζιμπάμπουε και το Μαλάουι, αφήνοντας περισσότερους από 1.300 νεκρούς, ακόμη περισσότερους αγνοούμενους και πολλούς να χάσουν τα σπίτια τους στην καταστροφή.

Λόγω αυτών των προκλήσεων, σχεδόν το 80% των ιδιοκτητών σπιτιού έχουν καταφύγει στην κατασκευή των σπιτιών τους μόνοι τους, συχνά με κακής ποιότητας υλικά και ακατάλληλες τεχνικές κατασκευής για τις τροπικές καταιγίδες. Δυστυχώς, αυτό σημαίνει ότι τα σπίτια πολλών ανθρώπων καταστρέφονται σχεδόν κάθε χρόνο κατά την περίοδο των κυκλώνων.

Μέσω της χρήσης νέων τεχνολογιών και σκέψης, η Empowa θα επιτρέψει στον τοπικό μας συνεργάτη κτιρίων να κατασκευάσει φιλικές προς το περιβάλλον, ανθεκτικές στους κυκλώνες σπίτια για 10 000 $. Επιπλέον, ενεργοποιούμε την επιλογή χρηματοδότησης που αλλάζει τη ζωή, μειώνοντας το επιτόκιο κάτω από 10%. Αυτό παρέχει πρόσβαση σε οικονομικά αποκλεισμένους και καθιστά τα σπίτια προσιτά.

Μέσω αυτής της προσέγγισης και σε αυτό το σημείο τιμής, η έρευνα αγοράς δείχνει ότι η Empowa θα μπορούσε να αυξήσει την αγορά για τέτοια στεγαστικά δάνεια σε 4,5 εκατομμύρια νοικοκυριά. Ο αντίκτυπος μιας τέτοιας ευκαιρίας είναι σχεδόν αδύνατο να ποσοτικοποιηθεί.

Συνδεσιμότητα στη Μοζαμβίκη

Τον Ιανουάριο του 2021 η διείσδυση του Διαδικτύου στη Μοζαμβίκη ήταν 21,2%. Αυτό συμβαίνει αφού ο αριθμός των χρηστών του διαδικτύου στη χώρα αυξήθηκε κατά 1,4 εκατομμύρια (+25%) μεταξύ 2020 και 2021.

Αν σκεφτεί κανείς όσους έχουν πρόσβαση σε συνδεσιμότητα κινητής τηλεφωνίας, τα νούμερα δεν είναι πολύ καλύτερα με το 34,2% του πληθυσμού να έχει κάλυψη 3G.

Πέρα από τις ανησυχίες σχετικά με τη συνδεσιμότητα, το κόστος των δεδομένων στη Μοζαμβίκη είναι πανακριβο με ένα gigabyte δεδομένων στη Μοζαμβίκη να κοστίζει κατά μέσο όρο 2,79 δολάρια ΗΠΑ το 2021. Αυτό κατατάσσει τη Μοζαμβίκη στις 100 πιο ακριβές χώρες για δεδομένα.

Οι προκλήσεις σχετικά με την έλλειψη αξιόπιστης και οικονομικά προσιτής συνδεσιμότητας επιδεινώνονται μόνο σε αγροτικές περιοχές όπου εκτιμάται ότι τα δύο τρίτα της χώρας ζουν και εργάζονται.

Σύμφωνα με την αξιολόγηση ευφυΐας GSMA των βασικών παραγόντων διευκόλυνσης και οδηγών συνδεσιμότητας, η Μοζαμβίκη βαθμολογείται με 36 ή χαμηλότερα σε κλίμακα 100 για υποδομές και προσιτές τιμές με συνολική βαθμολογία 34,95. Η πρόσφατη οικονομική ενημέρωση της Παγκόσμιας Τράπεζας για τη χώρα της Μοζαμβίκης (2021) ανέφερε τη σημασία της συνδεσιμότητας για την υποστήριξη της βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης για τη Μοζαμβίκη μεσοπρόθεσμα.

Η προσφορά του World Mobile είναι προσανατολισμένη στην επίλυση των προκλήσεων γύρω από το τελευταίο μίλι συνδεσιμότητας. Η Μοζαμβίκη με τη μεγάλη γεωγραφική της περιοχή και το υψηλό ποσοστό των ανθρώπων που ζουν σε αγροτικές περιοχές αποτελεί την τέλεια ευκαιρία για τη λύση της World Mobile να επηρεάσει τον πραγματικό κόσμο.

Συνεργασία RealFi, με Real World Impact

Δεδομένων τέτοιων πραγματικών προκλήσεων και απραγματοποίητων δυνατοτήτων, ακόμη και σε μια χώρα όπως η Μοζαμβίκη, αυτό φαινόταν το τέλειο μέρος για να συνεργαστεί η Empowa με την World Mobile, για να εξερευνήσουν και να εφαρμόσουν λύσεις RealFi στη Μοζαμβίκη. Όπως αναφέρθηκε, πολύ σύντομα θα μοιραστούν κάποιες λεπτομέρειες για την πρώτη τους συνεργασία που θα φυτέψει τον σπόρο για τον πραγματικό αντίκτυπο στη Μοζαμβίκη. Μέσω της εφαρμογής λύσεων RealFi στη Μοζαμβίκη, η Empowa και η World Mobile θα αποδείξουν ότι μπορεί να γίνει οπουδήποτε στην Αφρική και όχι μόνο!

Πηγη - Μεταφραση