Glasilo Cardano skupnosti - 17. maj, 2020

Dobrodošli na glasilo Cardano Skupnosti! Slovenščina :slovenia:

Glasilo izide vsaka dva tedna z namenom obveščanja skupnosti o novostih in dogodkih v zvezi s projektom!

Fundacija Cardano lansirala drugo fazo svojega programa ambasador
image

Fundacija Cardano - v skladu s svojo misijo povečanja globalne skupnost - je vstopila v drugo fazo svojega programa Ambasador. Faza dve (nagrade) je načrtovana z namenom prepoznave in nagrajevanja prispevkov stebrov naše skupnosti, neposredno preko sistema, ki omogoča plačilo v ada (₳)*.

Preberite celotno objavo na forumu
Poglejte video animacijo

Spoznajte nekaj Cardano ambasadorjev

image

Oglejte si nekaj utrinkov iz potovanj naših sedanji ambasadorjev, njihova razmišljanja o našem Ambasador programu in njihove želje v zvezi s Cardanom.

Oglejte si njihov video

#19: Thiago & Tony
#20: Mike & Peyton
#21 Gabor & Tuan

*Druga faza Ambasador programa je omogočila operacionaliziranje plačil v ada (₳) in spodbujanje premika deležev v ada valuti. Več izveste tukaj.

Obnova: Mesečno poročilo IOHK Cardano produktnega manadžmenta za mesec April - 30/04/2020

image

Prejšnji četrtek, 30. aprila, je IOHK javnost obvestil o dogodkih v svetu Cardana v ključno z najnovejšmi novicami o Haskell Shellez testnetu, Adrestiji, reviziji kode, ki jo je opravilo podjetje R9B in še veliko več.

Poglejte si novice tukaj

IOHK Blog: Od Byrona do Shelley - Prvi in drugi del

image

Po uspešnem Cardanovem Byron rebootu pričenja IOHK s tranzicijo v Shelley mainnet, ki bo potekala v več fazah. To pomeni premik iz statičnega, združenega sistema v dinamičen decentraliziran Cardano blockchain.

Proces se začenja s serijo Haskell Shelley testnetov z vrhuncem v hibridni fazi nadgradnje Shelley.

Haskell Shelley testneti bodo drugačni od prejšnjega testneta s spodbudo (Incentivized testnet ITN) tako za stake pool operaterje kot za običajne uporabnike oz. imetnike valute ada. Razlika izhaja iz dejstva, da so cilji s katerimi so bili testnetni narejeni, različni.

Prvi del: preberite celotno objavo na blogu

Drugi del: preberite celotno objavo na blogu

Preberite Casyjev prispevek o “Friends & Family” testnet fazi

IOHK Blog: Kombinator olajšuje delo za Shelley hard fork

image

V tej blog objavi si lahko preberete o dogajanju v zakulisju skupaj z Duncanom Couttsom in Edskom de Vriesom. Odkar je testnet (ITN) v prejšnjem letu naznanil prihod obdobja Shelley je platforma Cardano vstopila v hitro obdobje razvoja. Protokol konsenza imenovan Ouroboros Classic je podpiral Cardano Byron in kriptovaluto ada zadnjih 30 mesecev, kmalu pa bomo preklopili na Ouroboros Praos. To je verzija protokola z proof-of-stake(PoS), ki bo za začetek poganjal Shelley in omogočil decentralizacijo Cardana. Protokol vključuje process delegacijo deležev z denarnimi nagradami za deležnike ada valute in lastnike stake poolov.

Preberite si objavo Duncana in Edska

Charles Hoskinson’s recent video updates and AMA’s
image

V zadnjih tednih si je direktor podjetja IOHK, Charles Hoskinson, vzel čas in priložnost, da objavi več izobraževalnih videov povezanih s Cardanom kot tudi bolj splošnih. Videi so objavljeni na njegovem YouTube kanalu.

Za vas smo pripravili seznam videov:

Preberite in poglejte Charlesov prispevek: “Avtentikaciji slamnatega moža”

Preberite in poglejte Charlesov prispevek: “Marketing in posvojitev Cardana”

Preberite in poglejte Charlesov prispevek: “Odgovori na nekatera vprašanja iz Reddita”

Preberite in poglejte Charlesov prispevek: “F&F Stakepool pionirji”

EMURGO Blog: Meet Goblin, a Blockchain Startup Changing Content Distribution Globally

77ce8262-0cdb-4e5f-8f32-c1bfefe65f36

Prejšnji mesec je EMURGO s ponosom izrazil dobrodošlico Goblinu, novemu članu dLab/EMURGO startup pospeševalnika v 2020.

V naši z internetom prevladujoči dobi se uporabniki srečujejo s povečanimi tveganji zasebnosti preko spletnih reklamnih sporočil in clickbaitov. Goblin spreminja način interakcije potrošnikov in ustvarjalcev vsebin z varnostjo in efektivnostjo in s tem ustvarja win-win situacijo tako za potrošnike kot za ustvarjalce vsebin. Goblin ponuja način kako uporabniki interneta koristijo kvalitetne vsebine naj si bodo to novice, prenosi ali videi.
Namesto, da bi uporabniki plačevali za te vsebine, njihove naprave preprosto rešijo dragoceno računsko uganko v zameno za vsebino. Ta transakcija je omogočena z uporabnim proof-of-work konsenzus algoritmom, kateri je prvič bil implementiran v Bitcoin blockchainu. Ta proof-of-work sistem je most, ki ga Goblin uporablja za nagrajevanje tako uporabnikov kot ustvarjalcev vsebin.

Read the full blog

EMURGO Blog: “Foundations of Blockchain” - Learn Blockchain Fundamentals Online From the Experts
image

S tem ko veliko ljudi trenutno izkorišča svoj čas doma za razvijanje in učenje novih veščin priljubljenost online strani namenjenih poučevanju narašča. Neprenehno učenje je zelo pomembno in srečni smo lahko, da imamo specifične online tečaje, ki nam omogočajo, da gradimo in nadgrajujemo svoje veščine. Zakaj ne bi svojega časa doma izkoristili, da postanete bolj poučeni na področju blockchaina?
EMURGO Izobraževanje sedaj ponuja veliko priložnost tistim, ki se želijo naučiti in razumeti več o blockchain tehnologiji. S ponudbo novega tečaja - Temelji blockchaina - in felksibilnimi datumi in urami pričetka se lahko prilagodijo uporabnikovemu urniku.

Vas zanima? Preverite tukaj!

Srečanja Cardano Skupnosti
image

Prihajajoča srečanja
RSVP na ta srečanja!

Trenutno ni v načrtu offline srečanj zaradi globalne pandemije COVID-19.

Medtem smo zbrali povratne informacije skupnosti glede možnih rešitev in pripročil za upeljavo e-srečanj. Prosimo, da si ogledate naš forum zapis: E-Meetups: Suggestions and ideas on how to hold an online meetup event 1.

14. maj 2020 Online Cardano srečanje - Stake Pools & Staking - Stuttgart, Nemčija, organizator “Token_414”

14. maj 2020 Online Cardano srečanje - A varnosti v Cardanu, organizator: Antonio Sánchez, Španija.

22. maj 2020, “Namestitev stakepoola: uporaba POA stakepool vodiča” - Online srečanje, organizator: Joshua, Nigerija

30. maj 2020 Online Cardano srečanje - AVANCES A LA FECHA, Dominikanska Republika, organizator: Pamel Matos

Oglejte si vsa offline srečanja skupnosti Cardano tukaj

Nič v vaši okolici?
Preverite ali skupina morda že obstaja na meetup.com strani in povežite se z lokalnim organizatorjem!

ALI

Začnite vašo Cardano skupnost? Več izveste tukaj.

Pazite nase! Mi ali katerakoli Cardanu pridružena organizacija ali osebje vas nikoli in nikdar ne bo pozivalo, da nam pošljete valuto ada ali katerokoli drugo premoženje, niti vas ne bomo spraševali po vašem geslo ali frazi. Uradna partnerstva ali pridružitve bodo vedno objavljena javno preko uradnih kanalov. Bodite previdni in se temeljito pozanimajte preden prenašate sredstva.

Več na 'Kako ostati varen na spletu’.


image Za prejem glasila v vaš poštni nabiralnik vas vabimo, da se prijavite na naši spletni strani! Pojdite na cardano.org in na koncu strani izpolnite obrazec za prijavo. Tako enostavno je to!

1 Like

Hi @Katsumoto!

It looks like I still cannot add the language. Optional tags does not contain “Slovenščina” or “Slovene” and I can’t see any option to add it. Clicking on the + sign in the ‘optional tags’ search does not add the language if it does not exist. Can you please help me out?

Thanks

1 Like